AL’s House / Gonzalo Mardones Viviani

© Nicolás Saieh

Architect: Gonzalo Mardones Viviani
Location: Comuna de Lo Barnechea, Santiago, Chile
Constructor: Yon Gallastegui
Engineer: Cristián Delporte
Lighting: Mónica Pérez
Landscape: Karen Oetjen
Site Area 2842 sqm
Project Area: 841 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Nicolás Saieh

© Nicolás Saieh

AL’s house is located in Lo Barnechea District at Santiago’s foothills. Its volume locates like a longitudinal bar perpendicular to the street with the double purpose of facing North (Sun and better views) and allowing a big free space for the garden. The proposal consists of a barbeque gridiron – external kitchen at one end of the area in order to embrace the place.

elevation

As usual in our works, we chose a unique building material, in this case, reinforced concrete and just one finish, which was the organic texture of color from the area’s dry fields. All woodwork, windows, and floors are made of cedar wood. Interiors are entirely white in order to allow the light bounce and multiply architectural light filtering through walls and ceilings. The roof is a relaxation place, resulting in a cedar wood deck that allows a space to be open to surrounding geography.

Text provided by

© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh
© Nicolás Saieh
Cite: "AL’s House / Gonzalo Mardones Viviani" 12 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=174867>