Beach House / Bourne Blue Architecture

© Simon Whitbread

Architects: Bourne Blue Architecture
Location: ,
Engineer: Izzat Consulting Engineers
Builder: Sugar Creek Building Co.
Project Year: 2010
Project Area: 169 sqm
Photographs: Simon Whitbread

This site, just behind the sand dunes of Diamond Beach on the mid north coast of NSW, is very flat and has a modest view over wetlands. The proximity of the ocean would enable a beachside lifestyle, however the house couldn’t access ocean views to provide the amenity. The design therefore needed to work in this context and provide the amenity from within. This is a holiday house for a large family, who frequently travel away with other families, so facilities for 10 – 15 people were required. A covenant on the land dictated that the house was to built using brick and tile.

Floor Plan

The design is comprised of four components, wrapping around a central court. Living space, two different adult sleeping areas and a kids area. The living space has a slab for thermal mass and faces North. The two adult sleeping areas are identical parental retreats at opposite corners, while the kids area has a boys and girls bunkroom and a TV area. Each of the four components is separated by a roofed deck, which either houses hammocks, a dining space or the entry. A monopitch roof wraps around the courtyard, over all these spaces, simplifying roof drainage and providing unity.

© Simon Whitbread

Sliding screens of perforated mini orb close off the roofed decks at the edge of the building, so that they are secure when the house is not in use. They also screen the undesirable sun and weather. A second set of screens wrap around the internal courtyard which also protect against inclement weather and cater for prolonged absences.

© Simon Whitbread
Cite: "Beach House / Bourne Blue Architecture" 07 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=173710>
  • Cihan Kaygusuz

    Nice :)

  • Najo

    okay, sounds interesting !
    Although, it wouldve been more interesting if the exterior was worked on more. Most of the work and ammenity has been done from within. The design had to deal with that context since the house couldn’t access ocean views to provide the amenity.

  • F.AlZarouni

    Very simple, but neat.
    But I prefer if it was a little bit more complex than this.