House in Pirque / 332 Arquitectos

©

Architects: 332 Arquitectos
Location: Pirque, Santiago,
Project team: Paola Adrovez, Daniel Díaz and Rafael Bas
Project Year: 2007
Project Area: 69.70 sqm
Photographs: Fran Parente

The house is situated on a long and narrow plot, 16,5 meters wide by 80 meters long, on a hill oriented to the north, offering great views of the Maipo river.

Site Plan

The owners started with a pretty clear idea of how the project should be positioned on the site. The house was built next to a little flat area that had to remain a patio. With this as a starting point, the assignment was to design a holiday house for the young couple and their kid. The interior is considered a the shelter that enables the family to enjoy the natural landscape and outdoor lunches on weekends.

© Fran Parente

With this in mind, we developed a house that adapts to the slope of the site in three levels, organizing the program in a continuous space with no internal partitions. This approach embraces the cabin character desired by the owners and expanding the spatial feeling of the small dimensions of the house. There’s no specific function for each space, keeping its casual style and flexibility that allows for many guests or for a more private experience. On the other hand, all the roofs are decks that extend the patio and the interiors beyond the house.

Sections

The structure is a combination between retaining walls against the hill and wood construction on the volumes separated from it. Pine wood was used as inside and outside covering and recycled oak lumber for windows and furniture. The difficulty of the site and the short budget available, allowed for very creative solutions.

© Fran Parente
Cite: "House in Pirque / 332 Arquitectos" 13 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=168272>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I like the overal simplicity of the house, and its relaxed spatial flow between rooms/grades. The one thing I felt was missing was a more considered roof deck – unfortunately a missed opportunity considering such pretty views.

Share your thoughts