FOM Institute AMOLF / Dick van Gameren architecten

© Marcel van der Burg - Primabeeld

Architect: Dick van Gameren architecten
Location: ,
Project team: Dick van Gameren; Otto Diesfeldt, Jarno van Essen; Maarten de Geus; Willmar Groenendijk, Maarten Peters
Contractor: Heijmans IBC, Leeuwarden
Structural Engineer: Aronsohn raadgevende ingenieurs BV, Rotterdam
Technical Engineers: Deerns, Rijswijk; Peutz, Mook
Client: F.O.M. Instituut AMOLF
Project Year: 2008
Photographs: Marcel van der Burg – Primabeeld

© Marcel van der Burg - Primabeeld

This laboratory for research in elementary physics is situated on the edge of Sciencepark Watergraafsmeer in East Amsterdam. It consists of three parallel components: a narrow office wing, a central volume with laboratories for experiments, and a section with workshops. The three components are separated by two inner corridors that physically isolate the vibration-sensitive laboratories from the other buildings. These 12-metre-high inner corridors make it possible to introduce large-scale equipment at any point to the stacked laboratories on either side. The central building is interrupted by a central hall that connects the two corridors, as well as connecting the two floors by means of large staircases. Walkways pass over the inner corridors to create circuits on the different levels.

Text provided by Dick van Gameren architecten.

© Marcel van der Burg - Primabeeld
© Marcel van der Burg - Primabeeld
© Marcel van der Burg - Primabeeld
© Marcel van der Burg - Primabeeld

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "FOM Institute AMOLF / Dick van Gameren architecten" 13 Sep 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=167436>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I like how the corridor segregates different spaces to prevent vibration and to allow big equipment to enter. But what I like most about this project is that it’s not an icon, it doesn’t stand out, it’s simple, and everything is placed there for a reason, it does exactly what it is supposed to do.

Share your thoughts