Rounded Loft / A1 Architects

© A1Architects – MgA. David Maštálka

Architects: A1 Architects
Location: Prague, Czech Republic
Project Year: 2011
Photographs: A1Architects – MgA. David Maštálka


At the beginning of the year 2010 we had started designing a grand attic loft in Prague. It was a new challenge for us to deal with almost “boundless” space for living according to our previous experience focused mainly on small scale.

Section

The issue of “boundless” space became the main motif of our work. The private spaces such as bedrooms are of course separated, but the rest of common activities rooms are connected within one fluent space. It starts at the entrance hall with dressing wardrobes and slightly continues towards living space and kitchen with large dining table, the space is also opened to upper gallery which is meant for guests. To reach specific fluency of space we decided to round off some of the interior corners, which finally give the space its unique smooth character. Due to these softened corners, one moves and feel simply free and the bounderies of walls somehow disappears. Even the staircase, with integrated fireplace and library, climbs up the rounded corner. The railing is made out of thin stainless steel net, so it is safe but even smooth and transparent.

© A1Architects – MgA. David Maštálka

Next to the main continuos living space there are three bedrooms and one study room, and some storage spaces integrated mostly as built-in furniture. The issue of materials was another important part of the project. Their main atributes are touchableness and pure naturalness. We chose carefully many of them together with clients at stone workshop and joinery. Most of the wooden furniture were tailored made pieces. Beige large format tiles are used on all attic floors to support the feeling of continuity. We exposed as much of the wooden bearing structure as we could. The kitchen counter is made out of black stone which is next to bright marble on the wall behind. There, we used walnut wood for the dining table and ash veneer for the light above.

© A1Architects – MgA. David Maštálka
Cite: "Rounded Loft / A1 Architects" 23 Aug 2011. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=162486>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Excellent work! Almost perfect except for aircondition box on the ceiling :) so artificial piece in entirely nature space.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Firstly, may I say that this project looks very well thought out and very well constructed. I have one or two issues (which may not be issues at all!):
    - the end of the staircase looks like an accident waiting to happen as it would be natural to turn the corner rather than go straight on. The final step is missing on this corner though.
    - that steel netting on the first floor looks unsafe to me. I’ve seen a bit of tensile steel design before and the forces generated can require serious support (due to balancing the forces of very small angles). I haven’t looked at steel nets before but if an engineer has not looked at this, I would recommend it.

    Lastly, may I say that the timber dining table and chairs look close to perfection. It is exactly what I had in mind for me someday!

Share your thoughts