Breiavannet Park / Helen & Hard

Courtesy of Helen & Hard

Architects: Helen & Hard
Location: ,
Client: Breiavannet Eiendom AS
Project Area: 880 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of Helen & Hard

The project’s location, in the center of Stavanger’s historical wooden house district, produced interesting architectural challenges. With the district regulated as a special zone for preservation, the project aimed to knit the language of the local vernacular with that of contemporary architecture.

Courtesy of Helen & Hard

The building was divided into three volumes creating a rhythm that echos and interacts with the historic houses across the street. The roof forms terminate lower than might be expected, breaking up the volume and creating a relationship with neighboring houses. Wood siding has been used as a façade material while parti-walls and floors are constructed from concrete.

Plans

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Breiavannet Park / Helen & Hard" 31 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=153167>