Kauffman Center for the Performing Arts / Moshe Safdie

© Tim Hursley

Architects: Moshe Safdie
Location: , Missouri, USA
Project year: 2011
Photographs: Tim Hursley

© Tim Hursley

The opportunity to design a major new performing arts center was precipitated by two significant decisions: the selection of an extraordinary site crowning the escarpment overlooking the historic warehouse district and the new entertainment district, affording a 180° view of the horizon; and the decision to construct two dedicated halls for symphony, ballet, opera, and theater.

© Tim Hursley

Downtown Kansas City, set upon a plateau, extends southwards towards an escarpment from where it descends, opening to an expansive view, which is further accentuated by the flat prairie landscape. To the north, one sees the drama of the downtown skyline with its grid of streets framing the property and the Kansas City Convention Center.

© Tim Hursley

I am a believer that the site of a project always holds the secret for its design concept. Walking around, I was compelled by the dramatic view to the south. Thus, I placed the two performance halls to face south, integrated and connected by a single great lobby—an expansive glazed porch contained by a tent-like structure. The drop in the land towards the south allowed us to include a new road that serves as the drop-off point and leads to a large underground parking garage on top of which sits a park. From the garage and the drop-off levels, the public ascends the grand stair to the great hall, with public gathering areas and the individual theaters on each side. Recognizing the significance of downtown as an additional access point, the North Entrance was aligned on the axis of Central Street, penetrating through the building into the theater lobbies.

© Tim Hursley

Each hall reads as a distinct volume; metaphorically evoking a musical instrument and visible through the glass shell. As the natural light changes, so does the building’s transparency, reflecting the structure’s surroundings and, at the same time, hinting at its interior. At night, the entire building becomes inverted, displaying all of its interior activities to the community outside.

© Tim Hursley

The halls are served by a series of access balconies fronting on the great hall, forming two conical stacked rings of white plaster. The thousands of people mingling before and after performances and intermissions are theatrically visible to one another. Thus, the great hall with its surrounding balconies is a counterpoint to the theaters within; the theater of the public realm, where the celebrating public are visible to the southern sweep of the city.

© Tim Hursley

If the site generates the design of a complex as a whole, then the acoustic strategy is the generator of the design of Helzberg Hall. Working with Yasuhisa Toyota of Nagata Acoustics, a volumetric and geometric concept for the hall evolved. From the outset, we wanted a hall that was intimate and in which the public is engaged with the musicians in a feeling of embrace. Rather than the traditional frontal relationship of stage and audience, we surrounded the music makers with the public. With the 1,600 seat count, which makes great intimacy possible, we strove to have each and every person experience the music without a balcony or ceiling above them. We also wanted the spatial experience within the hall to evoke the exterior design of the building. Thus, the fanning geometry of the northern façade is echoed within the interior, supporting the sculptural arrangement of the organ within it; as it reaches towards the ceiling it branches apart, forming skylights that allow the daylight and sun to penetrate and reflect upon the organ.

© Tim Hursley

In counterpoint to the warm intimacy of Helzberg Hall, the Muriel Kauffman Theater is festive and exuberant. The three balconies envelop the hall in a horseshoe-like enclosure. Each balcony is broken down into a series of steps cascading from the center rear balcony to the individual boxes on either side of the stage. The stepping enhances sightlines and provides for a sense of intimacy and connection with the action on the stage. The balcony balustrades are a contemporary reinterpretation of the gilded, glittering, candle-lit balconies of 18th and 19th century theaters. The lights reflect through the glass-like enclosure to form an ever-changing chandelier-like surface. The hall’s acoustic enclosure is composed of undulating walls, shaped like vertical stacked barrels and designed by Toyota for optimal sound reflection. To integrate these shapes into the whole, a series of slats provide a screen-like enclosure. A series of murals, conceived and designed by the students of the Kansas City Art Institute, are painted and illuminated directly on the acoustical structures. The overall effect is of a dynamic mural, rich in reds, greens, blues and yellows, fused into the geometry of the room.

Text by Moshe Safdie

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Kauffman Center for the Performing Arts / Moshe Safdie" 18 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 18 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=151008>

12 comments

  1. Thumb up Thumb down -1

    Ummm…. They just ripped off Gehry’s Disney Hall interior, and not very well either.

  2. Thumb up Thumb down +1

    Safdie’s always one of those architects who you really want to like their work more than you actually do.

    He’s one of the good guys, but… somehow, meh.

    • Thumb up Thumb down 0

      exactly what I was thinking, except for ‘the good guys’ as I don’t really know what the definition is for ‘the good guys’.

  3. Thumb up Thumb down -2

    Wow -what a colossal waste of money!

    Another subpar building by a somewhat famous architect – I can see the Kansas City Commerce using this in a television commercial in an attempt to attract travel (and potential young professionals)in Kansas City.

    • Thumb up Thumb down +4

      i feel like your judgment on this project is shallow… i submit a project should be evaluated on more than just (exterior) aesthetic conformity to what’s in ‘vogue’.

      its form is definitely outrageous! but, i’m not revolted by it–instead, i’m intensely curious! :)

Share your thoughts