Single Family House / Lucio Serpagli

© Olinto Malpeli

Architects: Lucio Serpagli
Location: Parma, Italy
Project Year: 2006
Project Area: 280 sqm
Photographs: Olinto Malpeli

Located in the hills of Bedonia, with a splendid view, the house is a belvedere overlooking the surrounding countryside. The open court plan sinks is the solution to the long search to unite architecture with nature. The typical form of the building makes the most of a sloping site and panoramic positioning, heightening the effect with the combination of warm-toned materials, , stone and wood, and unadorned, austerely furnished spaces.

© Olinto Malpeli

The house covers a surface of 280 sqm spread over two floors. The main entrance to the house, on the west side, is reached by crossing the entire lot. The first level contains the living area, dinning-room, kitchen, two bathrooms and two bed rooms. The living room area, characterized by one double volume, expands itself by curvilinear walls, extending toward the kitchen, where there is a wide panoramic glass window. The living spaces, entirely glazed by the portico, confirm the permeability of the volume constructed, visibly emptying the continuity of the wall box.

Plans
© Olinto Malpeli

The second floor contains two bedrooms, the bathroom, the living-room and a library. The various rooms are organized around a slightly concave elliptical space. Volumetrically the building appears complex and organized; however, from a building point of view the intervention presents a simple and pragmatic layout expressed by the brickwork. The thresholds of the irregular windows, that frame and accentuate views of the surrounding countryside, are made of stone while the frames are made of wood. The floors are wood and stone while all the vertical surfaces are tinted to white in order to enhance the geometrically proportional structure that characterizes the whole buildings

Model
Cite: "Single Family House / Lucio Serpagli" 15 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=150077>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Nice form externally but this house fails to take advantage of its lovely site. Besides the living room, views out accross the landscape are restricted to small punctured apetures, for example the dining room and bedroom windows. The interior is dark and cut off from the beautiful world outside, a missed opportunity.

  2. Thumb up Thumb down 0

    The formalist approach to the plan here seems to Italian to me. The punched windows could be good if they are designed to capture views (and keep the interior cool).

Share your thoughts