We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Serlachius Museum Gösta Extension Proposal / studioBÄNG

Courtesy of studioBÄNG
Courtesy of studioBÄNG

Young German design team, studioBÄNG, shared with us their wooden piled up proposal for the Serlachius Museum Gösta extension competition in Finland on a small island adjacent to the site. More images and architects‘ description after the break.

Originally built as a home, Joenniemi Manor got restored and converted to a museum with a size of 500 sqm of exhibition spaces. Due to the last use of the building, large scale travelling exhibitions cannot be conveniently displayed in the exhibition facilities.The customer service facilities are insufficient, and the collection and office areas are cramped or inadequate.

Courtesy of studioBÄNG
Courtesy of studioBÄNG

The functional needs, the different necessary heights and the natural integration in a unique cultural milieu led to the idea to pile up the functions to minimize the ground floor area of the building and keep as much nature as possible. By doing this, the extension takes a backseat on the site while forming a landmark because of its height.

Courtesy of studioBÄNG
Courtesy of studioBÄNG

Wood is known as the most important natural resource of Finland. More than 60% of the country is timbered. This leads to the fact that Finland is a densely wooded country in the EU. Based on this fact, a site on an island that is characterized by trees and the special relationship of Finns to the forest, we came to the conceptual image of a stem. A stem that gets sliced, scaled on each level to fit to the room program, and then shifted to fit to the exploitation.

Courtesy of studioBÄNG
Courtesy of studioBÄNG
Cite:Alison Furuto. "Serlachius Museum Gösta Extension Proposal / studioBÄNG" 11 Jul 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/148840/serlachius-museum-gosta-extension-proposal-studiobang/>