AOL Offices / Studio O + A

© Jasper Sanidad

Architects: Studio O + A
Location: , , USA
Project area: 73,024 sqf
Project year: 2011
Photographs: Jasper Sanidad

© Jasper Sanidad

AOL launched a company-wide initiative to adapt to changes in online culture—which the company had been instrumental in creating in the first place. As part of this effort, AOL moved its West Coast headquarters to a new corporate space in Palo Alto and brought in Studio O+A to give the office a fresh design.

© Jasper Sanidad

The existing space retained a distinctly 1980s corporate aesthetic: drop ceilings hanging over every office, high cubicles separating employees into tightly defined workstations, dark finishes, and oblique lines. O+A restored the space to a clean, white canvas—exposing the ceilings, stripping the walls to reveal the structure, and generally creating a spatial equivalent to the transparency that AOL was bringing to every aspect of its business.

© Jasper Sanidad

Key to this approach is the concept of “honest materiality”—the embrace of materials and processes that originate in the construction industry and that increasingly provide the finish motifs for modern workplace design. At AOL, for example, oriented strand board (OSB), typically used by contractors to separate spaces on construction sites, was sanded, shaped, and finished to serve as a contemporary accent throughout the complex. Exposed ceilings, concrete floors, expansive sightlines, and modern furniture all contribute to the industrial look. The result is a space that communicates what it is made of and how it was built.

© Jasper Sanidad

In keeping with this theme of transparency, O+A’s floor plan emphasizes collaborative space—a change from segregated private offices to open workstations and the collegiality of shared environments. Two features of the AOL design highlight this concept. The first is a series of circular pods positioned throughout the main work areas as impromptu meeting rooms. Constructed of OSB and translucent fiberglass, these cozy silos provide a space for informal collaboration and spontaneous creativity. To encourage that spontaneity, the pods are open to all employees and cannot be reserved.

© Jasper Sanidad

An even more prominent feature is the large, bright, collaborative space AOL has dubbed the Town Hall. Part kitchen, part play space, part kick-back area, the Town Hall also functions as an all-hands common area (Ariana Huffington spoke there when AOL acquired the Huffington Post), modeled after late-night eateries in San Francisco’s Mission District. The kitchen’s bench-seating, ample light, and bursts of color against a white palette go well with the game and relaxation area. Centrally located to bring together staff from departments that might not otherwise interact, the Town Hall is designed to foster the kind of creative cross-pollination for which tech companies like AOL are renowned.

© Jasper Sanidad

And then there are graphics. AOL’s new logo—the company’s initials in a simple white font—can be placed effectively on any colorful background. Those playful backgrounds vary throughout the headquarters and include both abstract patterns and imagery drawn from nature and pop culture. All wall coverings in the space are custom designed.

The design embodies the elements of the new AOL—transparency, collaboration, creativity, and playfulness—to create a stimulating environment for the firm’s staff.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "AOL Offices / Studio O + A" 14 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=142900>

1 comment

Share your thoughts