Architect’s Office In Matosinhos / Nuno Sampaio Arquitetos

© FG + SG – , Sergio Guerra

Architects: Nuno Sampaio Arquitetos
Location: Matosinhos, Portugal
Project area: 568 sqm
Project year: 2009 – 2011
Photographs: FG + SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

© FG + SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

A vacant warehouse, once linked to the fish canning industry, was chosen to house two architectural agencies: Studio “” and Innovation Lab “Estratégia Urbana”.

The intervention consisted of cutting out a volume that moulds and adapts itself to the spatial needs of the compartments that require greater privacy as well as individualized thermal and acoustic control, namely the offices and the kitchen and toilet areas.

plan 01

The central area of this volume includes the offices and meeting room, which are shared by the two companies, allowing a physical separation between the Architecture Studio and the Auditorium of Estratégia Urbana. From this central core there is access to the basement floor, a 100m² area dedicated to a model-building workshop, archive space, storage and technical installations.

© FG + SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The metal outer layer of the volume is a counterpoint to the surrounding white space, marked by the original wooden structure, and to the acoustic ceiling planes, as well as to the infrastructural walls that ensure artificial lighting, air circulation and climatization.

This intervention has privileged a global perspective of the space illuminated by the central skylight, which also ensures natural ventilation to the entire space.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Architect’s Office In Matosinhos / Nuno Sampaio Arquitetos" 13 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=142644>
  • Sarah Edwards

    ah

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    cool… especially this black envelope…

  • http://www.claystephens.com Clay Stephens

    Nice modern design but way too austere for me!