F_A Law Office / Chiavola+Sanfilippo Architects

© Giorgio Biazzo

Architects: Chiavola+Sanfilippo Architects
Location: , Italy
Project area: 95 sqm
Project year: 2010
Photographs: Giorgio Biazzo

© Giorgio Biazzo

Gianluca Chiavola and Isabella Sanfilippo redesigned the interior of a Lawyer’s Office, into a 40s building in Ragusa (Sicily).

The previous office was subdivided in three sectors by two structural walls. This rigid tripartition has been resolved by absorbing the walls into free ‘objects‘, placed in order to organize the whole space into functions. This approach let us achieve the goal of making the experience of a fluid space, which is dotted with numerous changes of perspective.

project plan

These ‘objects’ took the shape of a stone wall between the reception and the waiting room, oak casework between the offices and a tall bookcase in the master office, which in his back becomes a wooden boiserie in the waiting room. All those objects are linked by opal glass, which allows light to penetrate all areas.

The stone-covered wall is made by smooth slabs with different sizes and thickness. The designed texture of the stone wall makes a shadow play, mostly in the evening, when recessed spots in the floor are on.

© Giorgio Biazzo

In the waiting room an ethereal bent wall made by translucent Corian glacier ice is placed as a counterpoint to the monolithic presence of oak wood and stone objects.

The reception is featured by a dark-colored bent desk, which, as all of the casework, is custom designed and made.

The choice of materials and colors was suggested by the desire to create a soft and elegant environment which befits a Lawyer’s office.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "F_A Law Office / Chiavola+Sanfilippo Architects" 13 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 24 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=142611>

2 comments

Share your thoughts