Solberg Tower & Rest Area / Saunders Architecture

© Bent Rene Synnevaag

is a green, flat and calm piece of South Norway and a traditional stopover for travellers on the route to and from Sweden. In 2004, the Norwegian Highway Department together with the Regional Government approached Saunders for a new project in the area; uniquely however, without having predetermined the commission’s particular needs.

Architects: Saunders Architecture
Location: Sarpsborg, Østfold, Norway
Project Area: 2,000 sqm
Project Year: September 2010
Photographs: Bent Rene Synnevaag

© Bent Rene Synnevaag

Focusing on the site and aiming to identify its challenges and advantages in order to define its problems and opportunities, Saunders worked closely with the client, not only to develop the optimum design solution, but also the project’s own brief. We discussed what we needed and the architecture came out of that, he explains.

As Sarpsborg is one of the first tastes of Norway the travellers from Sweden experience, it was important for the client that they would be able to slow down and spend time discovering the surrounding nature. The local forest and coastline form a beautiful, yet largely unknown part of the country. The neighbouring highway’s speed and noise only enhance the traveller’s need for a break and re-connection with nature, so a green resting space was on the top of the list. A low walled ramp spirals around the rest area, defining the 2000 sq m area’s limits, while spring-flowering fruit trees adorn the courtyard. Within it, Saunders designed seven small pavilions working with graphic designer Camilla Holcroft, showcasing information on the local rock carvings from the Bronze Age, an exhibition, which continues on the ramp’s walls.

©

The surrounding forest is full of rock carvings but no one knows about them because everybody just drives through trying to get to Oslo, says Saunders. The structures also offer the option for temporary artist exhibitions.

The flatness of the landscape meant that the beauty of the surrounding nature could only be enjoyed from a certain height, so the creation of a tower quickly became a main part of the brief. The ramp’s asymmetrical walls rise from 0 – 4m, then forms a 30m simple nine–storey-tall structure on the site’s northern edge, including only a staircase and an elevator. Named Solberg (which translates into ‘sun mountain’), the tower’s aerial views towards the nearby coastline and the Oslo fjord are truly dramatic.

© Bent Rene Synnevaag

Finally, the design’s style and aesthetic was developed in relation to the environs’ existing architecture; minimal and geometrical contemporary shapes were chosen, contrasting the local farming villages’ more traditional forms. The main materials used were beautifully-ageing CorTen steel for the exterior walls and warm oiled hard wood for the courtyard’s design elements and information points. Local slate and fine gravel pave the ground level.

Underlining the area’s natural and historical attractions, supported by strong architectural forms, Saunders produced a complex, in direct response to both the clients’ and site’s requirements. A cooperation between several municipalities, the regional government and the national highways department, the Sarpsborg project completed summer 2010.

© Saunders Architecture

Team architects: Todd Saunders, Mats Odin Rustøy, Inês Moço Pereira, Mathias Kempton, Attila Béres, Joseph Kellner, Michaela Huber, Greg Poliseo
General contractor: Veidekke ASA
Construction management: Sweco Norge AS, Karin Anja Arnesen
Structural engineer: Sweco Norge AS, Per Jo Treimo
Electrical engineer: Sweco Norge AS, Bjørnar Isaksen
Mechanical engineer: Sweco Norge AS, Liv Normann
Glazing consultants: Saint-Gobain Bøckmann AS, Henrik Ronneberg Nilsen,Trond Karlsen
Steel consultants: Jotne Mekaniske Verksteder AS, Terje Johannessen, Helge Thorsen, Vidar Larsen, Stein Aune
Landscape architects: Kristin Berg, Statens Vegvesen
Graphic designer/info graphics & illustration: Camilla Holcroft

Publication material via v2com

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Solberg Tower & Rest Area / Saunders Architecture" 12 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=142107>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I can see why you’d think of the Matsunoyama Natural Science Museum. The connection with the landscape, use of CorTen Steel, and snaking form ending in a viewing tower all fit both projects. But even so I think the Museum by Tezuka Architects really takes advantage of its extreme climate to make the experience of the building even more interesting. In this project it seems like the tower is much more of an attraction than the plaza is for appreciating the surrounding nature.

  2. Thumb up Thumb down 0

    You actually make it seem really easy together with your presentation but I to find this matter to be really something that I feel I might by no means understand. It seems too complex and very large for me. I’m taking a look forward to your next post, I will try to get the grasp of it!

Share your thoughts