Gauthier House / bauzeit architekten

© Yves André

Architects: bauzeit architekten / Roberto Pascual, Peter Bergmann, Yves Baumann
Location: , Switzerland
Project Year: 2007
Project Area: 268 sqm
Photographs: Yves André

The project is articulated basing on two really simple spatial typologies. The first one, a compacted and pure single-storied level with huge window panels that open to the Alps, framing the beautiful view. The glazing surfaces on the entire level structure the façade in a generous way. The panoramic window panels fold inside, providing a special expression to the ensemble, while forming the terrace-covered area.

© Yves André

The difference of enclosure between North and South façades is two faces: “behind” the street and “on the front” The Alps as a visual limit. The “courtyard” typology is composed of an open terrace bordering on one side of the dwelling, a vertical wooden enclosure and by a “green wall”, which at the same time separates the dwelling from the street.

Cross Section

The garage, which protects the dwelling from the winds crossing the “Jura” from the East, permits a prolonged use of the terrace during the year. The dwelling is buried on its North side down the steep ground. The volume of the lower ground floor retracts from the façade line in the first floor, which produces a floating effect over the natural prairie.

© Yves André

The interior is arranged in 4 individual rooms, including wet and comunal areas, which are defined by the concept of open space. Both the garden and interior rooms, with their glazing façades, open onto the valley.

© Yves André
Cite: "Gauthier House / bauzeit architekten" 14 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 17 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=141535>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Are we not sick of these extruded tube glazed elevations yet? Anyone who says architectural styles are dead is sorely mistaken.

Share your thoughts