We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Favrholm Conference Center / SeARCH

  • Architects: SeARCH
  • Location: Olof Palmes Gade 6, 2100 Copenhagen, Denmark
  • Architects: SeARCH bv
  • Design Team: Bjarne Mastenbroek, Kathrin Hanf met Remco Wieringa en Paul Stavert, Geurt Holdijk, Laura Alvarez, Elke Demyttenaere, David Gianotten
  • Client: Novo Nordisk
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Iwan Baan

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan

From the architect. The conference centre is an extension of ‘Favrholm’, a monumental Danish farm that originates from the 14th century. The complex contains an auditorium, offices, restaurants, meeting rooms, sports- and fitness facilities and guest rooms for the biggest insulin producer worldwide, Novo Nordisk a/s. The purpose of the project was to design a new type of conference centre, more dynamic and interactive for both employees of the close by situated R&D and production facility and employees, guests and speakers worldwide.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The restored 14th-century farm house, in which the main entrance is situated, played a crucial role in the history of the company: here for the first time in history insulin was extracted from the pancreas of cows. By realizing the extension partly underground, the view to the monumental farm was not harmed. For an optimal integration SeARCH worked closely together with the Danish Monument Service (KUAS) and bird protection organizations.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Novo Nordisk had a series of conference rooms in mind varying from style; from classic, to (post)modern, anthropological and minimalistic. SeARCH proposed a more modest scheme based on ‘the sketching of cows’ (the way cows were registered and identified in the past).

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Each meeting room has a floor plan in the shape of a cow’s ear or leaf, all of them slightly different in shape, size and material, but still clearly related. These are situated into the embankments, viewing the vast landscape and the foraging birds in the lake. The newly built auditorium however restores the original, rectangular design of the courtyard of the farm house and is inspired by the barns that once stood there.

© Iwan Baan
© Iwan Baan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Favrholm Conference Center / SeARCH" 07 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/140309/favrholm-conference-center-search/>