We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Palacio de Justica de Gouveia / Barbosa & Guimaraes Architects

  • Architects: Barbosa & Guimaraes Architects
  • Location: 6290 Gouveia, Portugal
  • Architect: Barbosa & Guimaraes Architects
  • Director Of Work: Rafael Luzio
  • Project Team: José António Barbosa, Pedro Lopes Guimarães, Miguel Pimenta, Cristina Chicau, Henrique Dias, José Marques, Luís Monteiro, Paula Fonseca, Susana Machado, Teresa Aroso, Raul Andrade, Pablo Rebelo
  • Structure: Alberto Teixeira
  • Hydraulics: Luis Veloso
  • Electrical: Paulo Oliveira
  • Hvac: Arnaldo Monteiro
  • Construction: José Coutinho
  • Project Year: 2010
  • Photographs: José Campos, arqf architectural photography

© José Campos, arqf architectural photography © José Campos, arqf architectural photography © José Campos, arqf architectural photography © José Campos, arqf architectural photography

From the architect. This project takes advantage of the demolition of the existing building, which occupied the whole of the plot, to design a new Plaza, with a scale and dignity to receive the Law Courts. In dialogue with the granite walls that define its surroundings, the Plaza takes on the form of a bottling of stone, upon which the Law Courts rest.

© José Campos, arqf architectural photography
© José Campos, arqf architectural photography

The building, set on four pillars, ensures transparency and connection between the two gardens that delimit it to the north and the south. The dignity and symbolism that a building like the Law Courts should always have is achieved at the cost of the monolithic and singular character that the volume of white concrete acquires, above all in the expression of its compact elevations, with empty spaces deeply excavated, as if suspended over the Plaza.

© José Campos, arqf architectural photography
© José Campos, arqf architectural photography

A staircase of generous proportions opening onto a patio honours access to the Court floor. The lobby/foyer crosses longitudinally the entirety of the building, communicating directly with the garden to the north, establishing a relationship of closeness with the tops of the existing trees through a horizontal empty space.

© José Campos, arqf architectural photography
© José Campos, arqf architectural photography

In the volume, the courtroom stands out, with a set of vertical skylights that subtly light the whole space. The registrars services, which operate independently, are installed in the filled part of the building, open to an interior patio which communicates directly with the north garden. The project foresees a public car park, hidden under the plaza, with access from the adjacent streets.

© José Campos, arqf architectural photography
© José Campos, arqf architectural photography
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Palacio de Justica de Gouveia / Barbosa & Guimaraes Architects" 01 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/139867/palacio-de-justica-de-gouveia-barbosa-guimaraes-architects/>