Sculptural Playground / ANNABAU

© ANNABAU

Architects: ANNABAU
Location: ,
Project year: 2009 – 2011
Photographs: ANNABAU

plan

The retrofitting of the “Schulberg” in Wiesbaden (Germany) creates a new extraordinary public space. The playgrounds outstanding architectural design, overlooking the city center of Wiesbaden, is attracting people of all ages and ethnical backgrounds to meet and communicate through the action of play.

The heart of the new public space is constituted by an artistically and ambitiously shaped playground consisting of a large spatial structure.

© ANNABAU

Together with the adjacent reconstructed Kunsthaus (museum and artist‘s studios), the monument of the former Synagogue and the restored Römertor (a Roman aqueduct from the 3rd century) the Schulberg can be seen as a catalyst in this previously neglected area.

Because of its exceptional and sculptural design the new playground is on one hand highlighting the urbanistic importance of the site overlooking historic Wiesbaden and on the other hand offering an attractive and complex range of gaming activities.

© ANNABAU

The main element is a spatial sculpture consisting of two green steel pipes winding and floating in between inventory trees, levelling in distance and height. In between this structure, a tensed climbing net is creating a loop – a continuous sequence of gaming activities for children and teens. The pentagonal shape of the structure is inspired by the historic shape of the city of Wiesbaden, while the up and downs of the pipes are referring to urban situations on site, generating entrance situations or overlooking points.

drawing 02

The entire sculpture is 35m (115feet) in diameter. The inner ring holds a length of 107m and the outer ring a length of 120m. In some places the steel construction is cantilevering up to impressively 15 m. The structure does not exceed the height of 3 m to fulfill the safety regimentations for playground designs.

Within the loop there are six main stopovers for playing activities: in a liane garden the kids can climb up and down or swing in between lianes with different levels of difficulty. Rubber granulate plates, partially rotating, are supporting the climbing or simply offering a resting platform. In the lowest part of the structure, those rubber plates allow the user to pass over the net by jumping from plate to plate.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Sculptural Playground / ANNABAU" 04 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 26 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=139145>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    looks fun to me, i bet parents would be tempted to play and climb as well!

  2. Thumb up Thumb down 0

    @ ariana roberts: Be sure, I will sure be play araund and climb nearby my kinde ;))

Share your thoughts