Pavilion for an Artist / DHL Architecture

© Thomas Lenden

Architects: DHL Architecture
Location: , The Netherlands
Design team: Lada Hršak, Daniëlle Huls
Client: Stichting Nieuw en Meer
Project year: 2008
Photographs: Thomas Lenden

© Thomas Lenden

The brief for the Atelier Malkovich ideas competition asked for the design of an innovative and functional studio for the contemporary artist. It should address the changing of both their role in society and their working methods. Eight winning designs were built as small pavilions to the peculiar scale of 1:2 – neither building nor model, half symbol and half piece of art. The installations were constructed at the artist’s centre Nieuw en Meer.

drawing 01

The contemporary artist is an archivist in white shiny sneakers and skinny jeans. They work and operate in the modern world of cities and towns. From the Coffee Company to exposition space, from workshop to gallery, they observe and record, gather and collect. They need a place where they can store their accumulated information and where they can archive their inspirations and materials – a safe place, a vault, to download and upload.

© Thomas Lenden

Archive has a strong, hard and reflective shell and a warm, soft core. It is an uninterrupted space, an archive corridor, where the artist can walk around and around, endlessly roaming through their orderly labyrinth, master of their soul. If full to the brim it must be emptied and tidied – it is a hard disc for the creative mind!

© Thomas Lenden

From the outside, the building is camouflaged with mirrors; it reflects the surroundings negating its own existence. Strange and impenetrable to the unaware, only the owner knows its secrets. The large cabinet doors are almost invisible and the entrance must be discovered. Archive‘s interior is fitted with wooden shelves and ‘shaker’ hooks. The inner garden containing a large dining table is visible through the semi-transparent façade and in the summer bees buzz under a tree. A narrow slit allows the passer by a brief opportunity to glimpse the garden and at a stretch they can peer over the parapet while the owner is tucked away underneath.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Pavilion for an Artist / DHL Architecture" 25 May 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=137028>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    drawing 05 really is amazing…

    what, they forgot that one?! or left it out on purpose?
    anyway, this pavilion is nice, but seems a little dry to me. this whole setup looks awkward to me.

Share your thoughts