the world's most visited architecture website

Collage Paris / ECDM

  • Architects: ECDM
  • Location: Paris, France
  • Architects: Emmanuel Combarel Dominique Marrec
  • Project Manager: Louis-Antoine  Grego – Matthieu Roggwiller
  • Engineering: BETOM – TECSOL
  • Structural Engineering: Eng.Lopes de Oliveira
  • Area: 2026.0 sqm
  • Project Year: 2008

Collage Paris / ECDM Collage Paris / ECDM Collage Paris / ECDM Collage Paris / ECDM

From the architect. Located at the intersection of the homogeneous and haussmannian landscape along Gossec Street, and of the disparate architecture made up through time on Picpus Street, the site on which this 63 social housing program is established is an element of a typical “collage-city” landscape, also characterized by a double movement of the natural soil: the connection, on its front part, to the deep slope of the Picpus Street, and, on its backyard limit, to a landmark garden, 1.50 m higher than the average level of the soil.

The project is a proposition to link these opposite typologies and soil movements.

Two parallelipedic buildings, respectively 7 and 6 levels high aligned in parallel on the front and back limit (north and south) of the plot are set up on stilts above two long ribbons which concentrate all the accommodations of the residence on the street side and keep clear a wide open space way far unto the landmark garden. In the courtyard, the rooftops of the ribbons, “vegetalized”, expand to propose "house-typed" apartments with high ceilings, equipped for the handicapped.

On Picpus street, West side, the project is connected to the truncated bow of the haussmannian building at the angle of Gossec Street, as if the site was a corner lot. It prolongs the fixture and the components of the architecture of the Gossec Street, proposing a sharp collage. East side, the project is aligned with the roof of the smooth facade of a building from the 70’s, also continuing the fixture and the components of the adjacent building, marked by a withdrawal that completes the project.

Elevated on 2 parking levels, the ground floor slab appears like a mineral kaleidoscope, appropriate to dissolve the handicapped requirements in an opportunistic and playful mid-mineral mid-vegetal landscape. Each apartment or accommodation has its specific altimetry, in the exact prolongation of the kaleidoscope, generating a free movement of the doors and windows, emphasized by their reflection in the stainless cladding of the ribbons and the ceilings.

One enters the residence through a metallic curtain by a wide porch in the axis of the project, and then each building has its own entrance hall. The common areas are generous, clear, without residual spaces and benefit from natural light.

The project presents 2 colors, 4 specific facades conceived to respond to very specific solicitations, all characterized by wide windows, opened on large terraces or balconies (depending on their orientation), protected by colored glass treated like sunglasses.

The project proposes the implementation of 64 housing developing a GFA of 4 126 square meters.

Sustainability requirements were emphasized for the conception of this social housing building. Also, standards for energy use were up to 30 % stricter than legally binding standards in France at the time the building permit was delivered.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Collage Paris / ECDM" 07 Feb 2009. ArchDaily. Accessed . <>