We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Onnuri Methodist Church / JUNGLIM Architecture

  • Architects: JUNGLIM Architecture
  • Location: Onnuri Basin
  • Architects: JUNGLIM Architecture
  • Client: Haeundae Onnuri Church
  • Area: 2688.0 sqm
  • Photographs: Namgoong Sun

© Namgoong Sun © Namgoong Sun © Namgoong Sun © Namgoong Sun

From the architect. Silvery breaking waves reflected on Hawoonde beach and cultural local festival which give vitality and energy that respond to vivid context of Hawoonde. The site is located at interactive spaces where can be reached by many directions from existing church, market, and surroundings. It relatively formed by both simple streets that developed by urban planning and naturally created streets over times, also these are penetrate each other. 

© Namgoong Sun
© Namgoong Sun

According to these flows, dimensional space and continual routes are created which connects from the land to the chapel. Various levels of plaza respond to be gathering space which is culturally, religiously, and eco-friendly interactive programs accumulated for believers and neighbors. Exterior façade filled and voided by topology of the site and legal requirements, also created multi-facade face by light and view angle perceived as a sculpture of moderated city

first floor plan
first floor plan

Platform Polyhedron of polygon expanded as concept of platform, becomes a base which filled various programs and people’s activities. Also it is a field reflects an ideal objective of architecture which contains a range of activities, cultures, nature, and creates flow and lively space.

© Namgoong Sun
© Namgoong Sun

Wailing Wall The concept of ‘Wailing wall’, which covers exterior wall and main hall, is conceived from the idea of ‘sheltered wall for On-noo-ri church’. The idea of wall expresses symbol of religious origin, and give an identity of On-noo-ri church. Rough ‘Stone wall’ created by counterpointed relation and polygonal exterior put a symbolic attribute of main hall. Moreover, sermon place diverge from spatial point of existing altar, and expand a relationship between sermon place and chapel as religious interactive space, not as a dichotomous way. Finally, through that chapel get rid of the character as simple interior and becomes a meditation place of religious meaning.

© Namgoong Sun
© Namgoong Sun

Light Dedicated light reflects on back wall of the sermon place and hall inside of the grand chapel is an interactive space with god, and creates gorgeous and faithful sounds.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Onnuri Methodist Church / JUNGLIM Architecture" 19 May 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/135721/onnuri-methodist-church-junglim-architecture/>