We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Barbara Davis Center for Childhood Diabetes / Anderson Mason Dale Architects

  • Architects: Anderson Mason Dale Architects
  • Location: Ursula Street, Aurora, Colorado, USA
  • Landscape Architect: Wenk Associates, Inc.
  • Civil Engineer: S.A. Miro, Inc.
  • Structural Engineer: Martin/Martin, Inc.
  • Mechanical/Electrical Engineer: BCER Engineering, Inc.
  • Laboratory Consultant: Research Facilities Design, Inc.
  • Furniture: Gallun Snow Associates, Inc.
  • Contractor: JE Dunn Construction Company
  • Clinical Planning: Buscaj Andrews Architecture and Design
  • Cost Estimating: Pre-Construction Services, Inc.
  • Area: 110000.0 sqm
  • Project Year: 2005
  • Photographs: Frank Ooms Photography, Inc.

© Frank Ooms Photography, Inc. © Frank Ooms Photography, Inc. © Frank Ooms Photography, Inc. © Frank Ooms Photography, Inc.

From the architect. The Barbara Davis Center for Childhood Diabetes is an outpatient clinic and research facility for children, adults and families with type I diabetes. The center is located in the very heart of the new university health sciences campus, facing the campus' central arrival green. An historic Army hospital is the organizing structure and primary precedent for all new projects on this new campus.

© Frank Ooms Photography, Inc.
© Frank Ooms Photography, Inc.

The building’s parti recognizes the importance of public space in the building relative to the order of the campus. A generous story gallery welcomes patients and researchers. Building massing and facades recognize the fundamental program elements of clinical space on the lower two levels, research labs on the upper two, and collaborative office suits on each end. The public facade of the Center consists of the warmth of the patient gallery, the relationship of the new center to the historic army hospital, and the iconic playfulness of a children's playroom.

© Frank Ooms Photography, Inc.
© Frank Ooms Photography, Inc.

The masonry, limestone and metal exterior is consistent with the campus palette of materials. The interior public spaces are finished in warm birch, which glow in the morning eastern sunshine. The charcoal slate of the floors provides a striking contrast to the light walls.

© Frank Ooms Photography, Inc.
© Frank Ooms Photography, Inc.

A significant goal of the design of the new Center was to have an iconic image that spoke to children, to the importance of the work of the facility, and to relate to the new and growing university campus.

© Frank Ooms Photography, Inc.
© Frank Ooms Photography, Inc.
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Barbara Davis Center for Childhood Diabetes / Anderson Mason Dale Architects" 17 May 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/135412/barbara-davis-center-for-childhood-diabetes-anderson-mason-dale-architects/>