Camino Nuevo High School / Daly Genik Architects

© Tim Griffith

This charter high school houses 500 students in Silver Lake, a multi-cultural community adjacent to downtown . It is the third project, in a series of four that the Daly Genik Architects has designed for the charter school client. The schools were launched by a nonprofit community development corporation to provide small, focused schools for children in a dense and underserved urban Los Angeles neighborhood. In 2000 and 2003 the office completed an elementary and a middle school on a single block campus in MacArthur Park.

Architect: Daly Genik Architects
Location: Los Angeles, , USA
Project Team: Kevin Daly (Principal-in-Charge), Tomaso Bradshaw, Patrick McEneany, Stephan Bohne, Anthony Anderson, Jared Ward, Aaron Whelton, Irena Bedenikovic, Timothy Morshead, Kody Kellogg
Structural Engineering: John Labib + Associates
Mechanical Engineering: Tsuchiyama Kaino Sun & Carter
Electrical Engineering: Konsortum 1
Civil Engineering: Pfeiler and Associates
Geotechnical Engineering: Geotechnologies, Inc.
Landscape Architect: Ahbe
Code Consulting: Schirmer Engineering
Specifications: Philip Easton
Contractor: Turner Special Projects
Photographs: Tim Griffith

© Tim Griffith

In 2004, the development corporation acquired this lengthy site, bounded by busy streets and in the shadow of the Hollywood Freeway and the design process began immediately to meet budget and schedule goals. Because of the intense urban condition it was crucial to recover pieces of urban space and create an educational haven without isolating the school from the neighborhood. In the process of developing a form for the 30,000 square foot, 18 classroom building and keeping within the budget we created a pair of two story structures that meet at the prow of the site. A long, winding classroom building buffers the social spaces from Silverlake Boulevard and a shorter building containing all the administrative offices and media rooms anchors the primary pedestrian entrance.

© Tim Griffith

By single-loading the main classroom building two important social and sustainable functions were accomplished with simple solutions: direct visual connections are established between the classrooms and the inner courtyard and natural light flows into each classroom from both the windows on the street side and courtyard side. This courtyard has become the hub of the school; large pivot doors from the art rooms open directly onto the yard for large-scale art projects and often the entire courtyard is filled with bi-monthly all-school meetings. The street edge of both the classroom building and administration wing is clad in a perforated corrugated metal to dampen sound and provide sun control. At the prow of the building an outdoor amphitheater rises above a covered entrance where students can wait for pick up.

© Tim Griffith

It was important to recognize the high school as both a part of the entire charter school program and as separate from the lower school buildings. In order to create a social and institutional transformation stewardship of the building and campus was emphasized for the students from the outset through elements like well-lit classrooms, spaces for informal exchange, and indoor and outdoor transparency.

© Tim Griffith

The school is intended, because of its physical and social context, to function as a protected oasis while simultaneously allowing enough transparency to reflect the aspirations and achievements of the program to the surrounding community.

© Tim Griffith

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Camino Nuevo High School / Daly Genik Architects" 11 May 2011. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=134218>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Great project. It would be beneficial to know more about its technical information, like square footage, and total construction cost…

  2. Thumb up Thumb down 0

    I do really like the screening effect here, it creates such movement on the facade and counteracts the secluded nature of the school with some whimsy. Its a nice alternative to the typical brick and cinder block approach to school design and I am sure it has a measurable effect on the learning environment. Very cool!

Share your thoughts