Sines Center for the Arts / Aires Mateus

© Daniel Malhão

Architects: Aires Mateus
Location: ,
Project Authors: Manuel Aires Mateus & Francisco Aires Mateus
Project Leader: Jorge P. Silva
Collaborators: Rodolfo Reis Dias, Bruno Moura Anes, Pedro Anão, Cristina Fuertes Miquel, Amparo Burgos Garcia
Client: Câmara Municipal de Sines
Structural Engineer: Miguel Vilar – BETAR
Electrical Engineer: Raul Serafim
Water Engineer: Marta Azevedo – BETAR
Constructor: A.M.Mesquita
Construction Coordination: Emília Martins
Site Director: António Pinto
Project Area: 8,065 sqm
Project Year: 2005
Photographs: Daniel Malhão

elevation + section 01

The building is situated at the start of the main street linking the town to the sea and marking the traditional entrance to the historic nucleus. The Centre subsumes diverse activities capable of generating an exceptional building: exhibition rooms, a library, cinema-cum-theatre and a documentation centre. The wide-raging program calls for the whole plot to be occupied, enveloping the street below mean ground level and adapting its exterior volumetry to the monumental scale of the castle walls.

© Daniel Malhão

The four modules are set out on the upper floors in parallel bands intercalated with patios. The decks were hung from a bridge-like structure supported on the perimetral walls alone. This system allows a spatial configuration on the basement level that is adapted to the dimensions of the common areas; at street level it guarantees an unbroken view right across the inside of the building, including the activity of the Centre in the daily life of the town.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Sines Center for the Arts / Aires Mateus" 02 May 2011. ArchDaily. Accessed 20 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=131837>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    The building in not in this outstanding state. I’ve been there recently and is not even close. There’s stones coming out from the building and I’m not talking about one or two.
    The black building…is not black anymore.

Share your thoughts