Great Barrier Island / Herbstarchitects

© Jackie Meiring

Architects: Herbstarchitects
Location: Auckland,
Project Team: Lance Herbst, Nicola Herbst
Contractor: Ian Riggans
Project year: 2005 – 2010
Photographs: Jackie Meiring

© Jackie Meiring

A beach shelter for occupation during summer months on Kaitoke Beach, Great Barrier Island off Auckland, New Zealand.

The site is small and narrow at 16x52m and set back from the beach amongst a number of similar sites strung on either side of a dead end access road.

© Jackie Meiring

The building is made up of 3 primary elements, a wall, a “container”, and the negative space between them.

To deal with very proximate neighboring buildings along both long boundaries, the functions that require complete weather protection; the bedrooms and bathroom, kitchen and lounge and the boat garage, are grouped into a long container like structure and positioned along the eastern boundary.

© Jackie Meiring

On the western boundary a gabion wall made of stone from a local quarry defines the edge.

The 2 positive elements are then connected by a roof structure which defines the pivotal negative space between, the covered living deck.

sketch

The gabion wall anchors the light structure and holds the negative space while the container peels open to connect the kitchen to the covered deck. Retractable screen walls on the north and south faces of the living deck allow selective editing out of the prevailing winds which blow from either SW or NE.

Cite: "Great Barrier Island / Herbstarchitects" 22 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=129540>
  • Sudar Khadka

    impressive use of materials, being both basic and effective at the same time. I would love to live in something like this

  • Bruno Francisco

    lets rock