Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal / Koen van Velsen

© Rene de Wit

From a small footprint, the Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal designed by Koen van Velsen gradually fans out towards the top and cantilevers out over the surrounding terrain. Despite its size, the brown-golden anodised aluminium facade allows the nearly 14,000 sqm building to blend in with its natural surroundings.

This project was chosen as a finalist for the 2011 Mies van der Rohe Award.

Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal was awarded Building of the Year 2010 by the Dutch Association of Architects, winner of the first Hedy d’Ancona Award 2010 for excellent healthcare architecture, winner of the Arnhem Heuvelink Award 2010 and winner of the Dutch Design Award 2010 public award and category commercial interior.

Architects: Architectenbureau Koen van Velsen BV
Location:
Project Area: 14,000 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Rob ‘t Hart, Rene de Wit

© Rob ‘t Hart

Park
Full height glazing along the central space connecting the various different internal elements of the building ensures an almost seamless continuity between interior and exterior. The meandering facade in the restaurant results in a building in between trees and invites the forest inside the building. The surrounding nature has a strong visual and tangible presence everywhere in the building; it allows the user to revalidate whilst walking.

‘Groot Klimmendaal’ is part of a masterplan also designed by . The masterplan envisages the area, largely built upon by one and two-storey buildings, to be gradually transformed into a public park landscape.

site plan

Diversity
The arrangement of the programme is clear. Below are offices, above are the clinical area’s and on the roof a Ronald McDonald House with its own identity. The double-height ground floor at entrance level facilitates the special elements of the programme such as a sports facility, fitness, swimming pool, restaurant and theatre. Not only patients but also family members and members of the local community (schools, theatre groups etc) use these facilities on a regular basis. As a result, both patient and building are placed at the centre of the community.

section

Healthcare
The care concept is based on the idea that a positive and stimulating environment increases the well-being of patients and has a beneficial effect on their revalidation process. The design ambition was not to create a centre with the appearance of a health building but a building as a part of its surroundings and the community.

Revalidation centre ‘Groot Klimmendaal’ radiates self-confidence and self-control. The welcoming and open environment offers a natural habitat for care but at the same time allows plenty of opportunity for other activities. The building is the result of an intensive collaboration between architect Koen van Velsen and the users of the building. For example, a shallow timber staircase runs the full internal height of the building and is typical for the new integral way of working. It facilitates a direct route between the different floors but also enables a variety of alternative routes roaming the building and thus forms an invitation to undertake physical exercise.

A combination of large and small voids and light wells ensure a spatial connection between different levels and allow natural daylight deep in the heart of the 30metres wide building. Interplay of striking but subtle colours and direct and indirect (artificial) lighting enlivens the interior.

© Rob ‘t Hart

Sustainable
The use of energy is amongst others reduced by the compact design of the building and the design of the mechanical and electrical installations. Most notably the thermal storage (heat and cold storage) contributes to the reduction of energy consumption. The choice of selecting sustainable building materials and materials requiring little maintenance for floor finishes, ceilings and facade cladding result in a building which can be easily maintained and with a long lifespan. The building has been custom made for its users but the design offers at the same time opportunities for different ways of using the building and the inevitable transformations of different departments within the client’s organization.

Revalidation centre “Groot Klimmendaal’ is a coming together of both complexity and simplicity with attention for physical, practical and social details. Transparency, continuity, layering, diversity, the play of light and shadow and the experience of nature are all ingredients of this stimulating environment.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal / Koen van Velsen" 08 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=126290>
  • 皆 川

    good job!!!

  • mike

    this project is very well executed…van velsen needs more love than he’s getting at the moment, he’s an excellent talent….

  • emmanuel jainie-kwofie

    this’s a masterpiece. i used it for my case study. i’ve really learnt much.

    • scorpio

      i am studying this as a case study for a project of mine.. i just wanted to ask .. for which type of patients is this building designed???

  • Martin

    Hello I am a student of architecture and I am looking into this building, I wonder if you have more information to share or where I could locate more .. thanks, greetings from peru.