EMPAC / Grimshaw

© Paul Rivera

Architects: Grimshaw
Location: , , USA
Principals: Vincent Chang, Sir Nicholas Grimshaw, Mark Husser, Andrew Whalley
Project Team: Simon Beames, Shane Burger, David Burke, Demetrios Comodromos, Chris Crombie, Chris Duisberg, Matt Eastwood, Paulo Faria, Nikolas Dando-Haenisch, William Horgan, Barbara Kurdiovsky, Kirsten Lees, Melissa Lim, Theo Lorenz, Mariam Mojdehi, Junko Nakagawa, Michael Pawlyn, Juan Porral
Project area: 221,200 sqf
Project year: 2008
Photographs: Paul RiveraPeter Aaron

© Paul Rivera

Founded in 1824, Rensselaer Polytechnic Institute is one of America’s leading research universities with a reputation for creative and interactive learning and the application of information technology to education. The Experimental Media and Performing Arts Center (EMPAC) is a nexus of technological and artistic innovation and optimized performance space.

© Peter Aaron

Grimshaw was selected following an international competition in 2001. On naming Grimshaw the competition’s winner, Alan Balfour, Dean of the School of Architecture and member of the jury committee, commented:

“The distinction of the Grimshaw submission was in seeing the building as an ensemble of instrumental spaces defined by technology. This seemed exactly appropriate to house the range of performances and stimulate new knowledge that Rensselaer will bring to the intersection of the arts with science and technology.”

© Peter Aaron

Located on a steep hillside overlooking the Hudson River, the 200,000-square-foot building extends the existing Rensselaer campus westward. Serving the campus, the region, and the international arts community, it provides five different performance environments: a 1,200-seat concert hall, a 400-seat theater, a black box studio, a white box studio and a dance studio. In addition, the facility houses audio and video editing suites, artists-in-residence studios and the campus radio station.

© Peter Aaron

Grimshaw has designed a multi-functional, multi-layered building in which performances and other activities can take place concurrently without acoustic interference. Key to the design is the atrium space, which acts a hub for informal social interaction and as the lobby to the major spaces: the theater and the concert hall.

© Paul Rivera

To minimize the visual impact of the large, windowless structures (such as the flytower) that are always required in a performing arts complex, the volumes of the performance spaces flow down and into the hillside, following the topography of the site. As a result, almost half of the building is below grade.

plan 04

Upon entering the building’s atrium, visitors find themselves at the top of a cavernous space in which the wooden shell of the concert hall is poised like the hull of a ship or, more pertinently, the rounded belly of a stringed instrument.

section

The design was developed in accordance with Grimshaw’s environmental management system and incorporates sustainable, low energy design. Included in these features is a liquid-filled, heated mullion system, used for the first time in North America, which heats the atrium during the winter.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "EMPAC / Grimshaw" 11 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=124708>

1 comment

Share your thoughts