ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. France
  5. Christian Pottgiesser – architecturespossibles
  6. 2006
  7. Offices of Pons + Huot / Christian Pottgiesser – architecturespossibles

Offices of Pons + Huot / Christian Pottgiesser – architecturespossibles

  • 01:00 - 31 March, 2011
Offices of Pons + Huot / Christian Pottgiesser – architecturespossibles
Offices of Pons + Huot / Christian Pottgiesser – architecturespossibles, Courtesy of  christian pottgiesser – architecturespossibles
Courtesy of christian pottgiesser – architecturespossibles

Courtesy of  christian pottgiesser – architecturespossibles Courtesy of  christian pottgiesser – architecturespossibles Courtesy of  christian pottgiesser – architecturespossibles Courtesy of  christian pottgiesser – architecturespossibles +30

  • Architects

  • Location

    5 place de la bataille de Stalingrad, Paris 10ème
  • Architects

    Christian Pottgiesser - architecturespossibles
  • Project Team

    Christian Pottgiesser (architect) and Pascale Pottgiesser (artist)
  • Security Coordination

    MSH board
  • Carpentry

    Yves Le Sann s.a. for Reinhardt, Ingwiller
  • Area

    540.0 sqm
  • Project Year

    2006
  • Photographs

    Courtesy of christian pottgiesser – architecturespossibles

From the architect. The Offices of Pons + Huot a 'Forest Through the Table' is the Paris headquarters of these two companies with a total of fifteen executives. Christian Pottgiesser's design was a unique response, creating a unit that has seven individual rooms for each director and one open-space-office for the remaining eight clerks. In addition there is one (divisible) meeting-room, a common recreational room, a kitchen, rest rooms, and, at the special request of the patron, lush vegetation all over the main space.

Courtesy of  christian pottgiesser – architecturespossibles
Courtesy of christian pottgiesser – architecturespossibles

The base for the construction was a rotten industrial hall built in the late 19th century with a steel framework typical for the period. It is rumoured that Gustave Eiffel realized it.

Courtesy of  christian pottgiesser – architecturespossibles
Courtesy of christian pottgiesser – architecturespossibles

To start with, the hall was completely restored and a new self-cleaning glass roof was fitted. A wooden unit of solid oak, 1,7 m high, 22 m long and 14 m wide, was then inserted into the space.

Each individual workplace is incised into the wooden surface and covered by a 'telephone’-dome in Plexiglas. The four lateral surfaces contain archives, cloakrooms and the kitchen. Completely embedded in the body are the meeting room, the recreational room and the restrooms. The remaining space is taken up by technical transmission systems (computer, electricity, air condition, heating and water) and also by 18,3 m3 of soil, the bed for eight Ficus Panda trees.

Courtesy of  christian pottgiesser – architecturespossibles
Courtesy of christian pottgiesser – architecturespossibles

Neither entrance hall nor reception were implemented, since visitors are guided by a peripheral path-system leading to all pertinent rooms. The individual offices are situated on both galleries.

This project received the 2008 Contract World Award and the Best of Category TIA Best of Office Architecture Award for 2008.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Offices of Pons + Huot / Christian Pottgiesser – architecturespossibles" 31 Mar 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/124012/offices-of-pons-huot-christian-pottgiesser-%25e2%2580%2593-architecturespossibles/>