Red House / JVA

© Nils Petter Dale

Architects: Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNA – Einar Jarmund & Håkon Vigsnæs
Location: Oslo, Norway
Client: Withheld at the owners request
Project area: 170 sqm
Photographs: Nils Petter Dale

© Nils Petter Dale

The Red house is located in the western suburbs of Oslo.

The site for the house is a former garden on the east bank of a heavily wooded river valley. The building is placed perpendicular to the stream, to heighten the dramatic potential of the setting and to avoid obstructing the view for the house beyond.

plan 01

The house is organized on two floors. Living spaces are on the top floor, oriented towards south and the view, with a culmination in a covered terrace among the trees to the west.

The lower floor houses the children’s bedrooms, facing the river valley to the north beneath the trees.

© Nils Petter Dale

This double orientation is the basis for the architectonic dynamic of the project, and the design is in all dimensions focused on enhancing this theme. The neighborhood is characterised by post war wooden single family houses, and this local character has inspired both the development of the spatial concept and the detailing.

© Nils Petter Dale

The use of color reflects the temperament of the client.

Cite: "Red House / JVA" 19 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=120851>