Wimberley House / Cunningham Architects

© Tre Dunham

Designed by Cunningham Architects, the Wimberley House quietly sits among dense brush and native Oak and Juniper trees nestled on the edge of a bluff in the hill country. Accessed via a winding half-mile driveway and a short walking trail from the garage, this 5,000 sqf residence provides a peaceful respite for its inhabitants.

Project description, images, and drawings after the break.

Architect: Cunningham Architects
Location: Wimberley, Texas,
Mechanical/Electrical/Plumbing Engineer: MEP Systems
General Contractor: Burnette Builders, Inc.
Landscape Architect: Hocker Design Group
Project Area: 5,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Tre Dunham, Gisela Borghi, and Cunningham Architects

© Tre Dunham

An “L” plan effectively separates the private bedroom wing from the more public entertaining wing comprising the kitchen/living/dining rooms. As such, the house essentially is two discrete boxes, one clad in stained cement fiber board, the other a glass pavilion. Access across the two is via a cantilevered glass hallway, affording the sensation of walking along the edge of the forest.

section

Accessible from a galvanized steel spiral stair, the roof deck is capable of hosting large family gatherings, while the steel and glass railing affords expansive views of the surrounding terrain up to 10 miles. It also acts as a rainwater harvesting surface for the on-site 40,000 gallon cistern, thus providing for all of the homes watering needs. As an exercise in sustainable building, the house utilizes energy efficient construction techniques as well as local resources and building materials.

© Tre Dunham
© Tre Dunham
© Tre Dunham
© Tre Dunham
© Gisela Borghi
Cite: "Wimberley House / Cunningham Architects" 10 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=117618>