Market One / ZIP & BDX Studio

© Courtesy of

Architects: ZIP & BDX Studio – Marius Calin, Roxana Rosca
Location: Bucharest,
Client: Simex S.A.
Structure: Colonad Proex
MEP: Comtid
Project area: 2,500 sqm
Project year: 2007 – 2008
Photographs: Catiusa Ivanov, Andrei Margulescu, Stefan Tuchila

© Courtesy of ZIP & BDX Studio

The new two-storey Market One is located at an intersection in Bucharest, on a left over site transversally located between 1980’s quickly prefabricated concrete apartment buildings – frequently referred to as dormitory city, and an inner city mix of reclusive homes and almost abandoned industrial facilities. ZIP & BDX Studio developed its design research against this simultaneously random and utilitarian patchwork by focusing on the specific quality of architecture to manage space in time rather than representing space – by program and use, in order to produce a technically efficient and sensory revealing urban levy.

The client’s brief asked for the development of a public equipment-type building, where the tradition of urban fresh produce market and a more contemporary life style – from light shopping and gym to dining, are to be present at once.

© Courtesy of ZIP & BDX Studio

During the design and construction process, the time-based operational specifications of the two main use groups, combined with the mapping of activities flows and building elements – exterior insulated panels cladding, vertical glazing and skylights, stairs and atrium, directed the atmosphere of our research into the finished building. Given the schedule of operation of Market One, its artificial lighting was conceived as nocturnal space making device.

ground floor plan

ZIP & BDX Studio’s design process exposes the discovery and intensity of sensations, of questioning the various clichés – starting from the constructed images of architecture to the behavior they generate which, by leading to unprocessed immediacy and neutrality, deflect the transformative implication of architecture in society.

As the building occupies almost the entire site – the long elevations facing North and South, it is conceived as a visual and sequential filter. Public entrances are provided on three sides.

© Courtesy of ZIP & BDX Studio

The main accesses were located on the South façade, which also includes an atrium in the South – West corner for elevator and accessibility ramp.

To accommodate a dedicated service drive, the site is slightly raised above the implied existing public courtyard generated by the location of these apartment buildings. This platform was carefully treated, due to its rather previous “indifferent” function, by planting and using split stone pavers in various configurations.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Market One / ZIP & BDX Studio" 04 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=116135>
  • dan

    o porcarie. gipscartoane, panouri ‘sendvis’, gresie ciobita si detalii ‘cool’. e bine ca tomberoanele stau in strada, ca ‘obiectul de arhitectura’ intoarce catre vecinatati niste fatade opace si predispuse la vandalizare, ca saracii oameni care stau in blocurile de vis-a-vis au parte de o terasa necirculabila foarte ‘prietenoasa’. da, iar locurile de parcare figurate in planul de situatie ma emotioneaza…

  • maria rc

    I live nearby and it was a joy to see it built. As one of the people who actually use it at least once a week I can say it has a clever space management and it is much more beautiful than I would have expect it to be when I first heard about a new market in the area. Anyway, nice to see Romanian architecture on archdaily!

  • question

    i would like to point out an issue. 1/3 of the photos presented for this project are made by a certain person, although the name of the person does not appear in the list of the photographers.
    I think it’s a very disturbing omission on behalf of the project architects.

  • Andreea

    it’s hard to create good quality architecture in a former comunist country without having to sort out the problem of the given context. among old comunist buildings here comes an interesting project and i think it is not fair to judge it based on the context provided by the city. Dan, i think you are not being impartial and that is too bad and very “patriotic” of you.

  • sorin

    Apropape de fiecare data cand apare cate un proiect romanesc pe archdaily sau alte situri mari colegii conationali devin foarte iritati. Nu ne place de loc succesul altora. Oare de ce?