We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Saladstation / id design

  • Architects: id design
  • Location: Istanbul, Turkey
  • Area: 133.0 sqm
  • Project Year: 0
  • Photographs: Ali Bekman

© Ali Bekman © Ali Bekman © Ali Bekman © Ali Bekman

From the architect. Salad Station, being one of the first representative in Turkey of the rapidly growing ‘healthy fast food’ business in western countries, has been designed in a natural and plain fashion with the integration of notable dynamic elements, to suit the company basic principles of providing products in a natural, healthy and fresh manner.

The exposition of the brick wall texture where naturalism and simplicity comes into form, has been aimed at the preservation of the orıginality of the existing building. Sustaining this texture overall, has been achieved by means of using a selection of natural materials.

© Ali Bekman
© Ali Bekman

Due to space restrictions, a mezzanine floor has been constructed by exploiting the opportunity provided by the high ceilings, without causing any interference with the original facade. A dynamic mass effect has been provided by means of mezzanine floor being suspended from the ceiling and separated from the side walls. This has also provided a functional opportunity of locating the kitchen space.

Loyalty to originality has also been key to the design of the facade of Salad Station located on Istiklal Caddesi, which has been formed in a simplistic way that does not dominate the building as a whole unlike the equivalents in elsewhere on the Street, where disproportioned signboards are of great fashion.

A dynamic tone of green has been chosen for floor finishes in order to set the corporate identity of the brand within this natural and simplistic environment. Seamless transition in between different colors to suit the corporate identity has been achieved with the use of wood as a material which introduces a warm feeling into the space where certain dominating colors were utilized. A graceful appearance which penetrates into the Istiklal Caddesi has been the result of the striking effect created in the space.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Saladstation / id design" 26 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/114178/saladstation-id-design/>