Daycare Center in Ayamonte / sol89

© Jesús Granada

Architects: sol89 / María González y Juanjo López de la Cruz
Location: Ayamonte, Huelva,
Technical Architect: Joaquín Gutiérrez
Collaborators: George Smudge
Project area: 1,116 sqm
Project year: 2003 – 2005
Photographs: Jesús Granada

© Jesús Granada

A public building should be able to not have doors. We think of these buildings as technicalfragmentsfrom the connectedpublic space network throughout the city thatretaintheir belonging to the nature of the streets, squares and gardens. From this discussion we propose that the Daycare Center become a transit device and reconcile the city and the abandoned park where it is situated, conceiving it as a place to play and to be for neighbors and children.

plan
section

The nursery bends and turns to meet the plunged plane of the park eight feet below the road, establishing a relationship of maximum transparency and complementarity with the degraded park inducingits recovery. This notion of nexus that joins different links of the public spaces suggests slow transitions between public spaces and the buildinginterior, by inserting two cushion-spacesthat allow a paused access through the north ramp and the deep south porch. We dilute the boundary between the inside of the nursery and the outside of it and we reconcile the public and the private space.

© Jesús Granada

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Daycare Center in Ayamonte / sol89" 26 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=114001>
  • ARHITEKTA MOZGOM PLOVI

    If this is purely a CHILD daycare care facility, I sincerely hope that kids who need to spend their daytime (away from home and family) in this place (especially playground) and arid environment- DO NOT SCREAM OUT OF HORROR!

    Otherwise – fine design (rhetoric).

    • fokt

      You have to remember that these photos are of the project when it is just finished. Nobody has moved in, so the spaces are very open and unmodified. Once a nursery is actually there it will feel much different and look like a nursery.

      It looks like only the building on the north corner is for nursery while the rest of the site is given away to public/community uses. The notion of the project as a collector for the community seems appropriate since the surroundings look like newly built developer cookie-cutter single family homes and maybe some multi-unit housing. So in a generic, banal environment there needs to be a place of gathering and identity. I like the form a lot, nice scale.