Ruotutorppa Social Housing / Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Architects

© Mikael Linden

Architects: Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Architects
Location: Helsinki,
Client: The Helsinki Housing Production Bureau
Project Team: Kristiina Hannunkari architect, Veikko Mäkipaja architect, Kirsi Rantanen civil engineer
Builder: Skanska
Civil Engineer: Finnmap Consulting / Aulis Ranua
Project area: 9,772 sqm
Project year: 2007 – 2010
Photographs: Mikael Linden

© Mikael Linden

A complex of two apartment houses for social housing in the suburban area of Malmi in Helsinki, Finland.

An innovative and sustainable approach was required by the client, the Helsinki Housing Production Bureau to ensure the design quality on the city owned lot. Affordable purchase and maintenance costs, sustainable rental homes with the combination of the limitations of the site were the key fundamentals of the project.

Schematic design began in 2007 and construction was completed in September 2010.

© Mikael Linden

The two similar buildings form large curves toward the north blocking noise and tremor from the nearby street and railway. They also make a statement in a larger urban context, the suburban railway environment development.

A concept of the facades makes the two buildings a coherent set as it considers the marked duality of the lot used. The facades to the north stand out as compact and precise surfaces, the wall openings and the rising silhouette give the facades a dynamic character. On the contrary, on the south side, the balconies, facing the courtyard, appear freely in different positions on the façade.

ground floor plan

The use of building materials like adds warmth to the construction and also contributes to its integration with its surroundings. The spacious glazed balconies create outside rooms and give the inhabitants a chance to prolong and enjoy the short northern summer.

Two five-story buildings that provide 62 flats all facing to the south/west quiet courtyard. The flats are 1-3 bedroom rental units with living room, kitchen, bathroom and sauna. The facilities in the basement include storage rooms, a community club and a laundry.

The garage rooftop and part of the carport have been landscaped into the green hillside.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ruotutorppa Social Housing / Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Architects" 23 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=113043>

1 comment

Share your thoughts