Palmerston Studio / Boyd Cody Architects

© Courtesy of

Architects: Boyd Cody Architects
Location: Palmerston, , Ireland
Project area: 25 sqm
Project year: 2008
Photographs: Paul Tierney / Boyd Cody Architects

© Courtesy of Boyd Cody Architects

Our client, an artist, asked us to design a studio, full of natural light, to be built at the end of her garden.

Having recently completed a two-storey addition to the main house, we wished the studio to continue the sculptural language of this form to complete the spatial arrangement of volumes in the garden.

plan

Modest in size, the studio’s massing is determined by the existing small outbuilding and the geometry of the garden. It is a tall space with a large central roof-light under which the artist works. In order to animate the space further, a shaft of south light is directed into the studio through a deep recess over the entrance. A picture window at ground level provides a view down the garden while at the same time framing the activity of the studio.

© Courtesy of Boyd Cody Architects

Internally the studio is read as a neutral white space, allowing the furniture and the artist’s work to take on a painterly quality. Externally, the studio is clad in corten steel, an economic and expressive material, its colour and slow patination re-enforces the building’s sculptural quality.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Palmerston Studio / Boyd Cody Architects" 02 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 01 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=112460>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down -1

    Nice diagram and choice of materials & detailing as always.
    Well “crafted”. I like it!

Share your thoughts