Newport Station / Grimshaw

© Courtesy of Grimshaw

Architects: Grimshaw
Location: Newport, , England
Client: Network Rail
Project area: 1,000 sqm
Project year: 2009 – 2010
Photographs: Courtesy of Grimshaw

© Courtesy of Grimshaw

Grimshaw, in association with Atkins, are redesigning Newport Station as part of a citywide regeneration masterplan by Newport Unlimited. As Newport is the first city reached by passengers between England and Cardiff, the station is a highly visible structure. Network Rail were keen that the new station should provide a striking civic building that would provide a gateway opportunity not only to Newport, but to Wales herself.

concept 03
© Courtesy of Grimshaw

Newport is bisected by the railway tracks. As a result, each half of the city has developed its own character. Grimshaw’s design embraces this divide, creating two major new concourses. The North Concourse will be on the civic side of the city and focus on the needs of commuters. The South Concourse, on the commercial side, will be for connecting travellers, daytrippers and tourists. Each terminal’s function is reflected in the distribution of ancillary facilities around the station.

© Courtesy of Grimshaw

Ticket facilities and platform access are split equally between the two terminals. All the main facilities at both terminals are housed in continuous ETFE and aluminium clad spirals. The spiral form of the station mirrors the journey taken within and helps to ease traffic flow by guiding the passenger from ground level up to the connecting bridge and back down onto the platforms. The use of an ETFE wrap over a structure not only creates a very bright and airy space but also, due to the lightness of the material, means the building requires a minimal support structure. This brightness of space is compounded by the inclusion of an oculus at the peak of each building, which doubles as a compression ring to secure the structure.

© Courtesy of Grimshaw

The old station had a single terminal at the end of elongated platforms and many passengers entering and exiting trains are faced with a long walk to and from the concourse. There was also very little provision for disabled access across the tracks. Therefore, the terminals and their connecting bridge have been positioned relative to the trains stopping positions, easing access and offering stronger connections to the city. Pedestrian routes surrounding the station are also being upgraded.

section 01

For the main Newport Station terminals, the aim is to complete by 2010, when Newport will play host to the most prestigious event in golf, the Ryder Cup. The upgraded station will provide for the influx of people the city expects for this event and become an icon of Newport’s ongoing regeneration.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Newport Station / Grimshaw" 18 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=111704>

11 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Not one of Grimshaws better aesthetically looking projects. Looks clumsy.

    Side note – Wales is a seperate country to England, not in England has implied.

    • Thumb up Thumb down 0

      Oh yeah I know. The reason is published like that is because of Tags and England being a very important one in comparison with Great Britain. But thank you.

  2. Thumb up Thumb down -1

    What idiot thought this one up? Newport was a lovely model of a progressive GWR station that has now been wrapped in bacofoil and compeletely screwed. Why do architects have to meddle with what is already good? As a surveyor, we spend years putting right what Architects screw up and it is outrageous that they let an apprentice idiot design this. There was no sensitivity in the design just an abhorrent statement that we will regret for many years to come….

  3. Thumb up Thumb down +1

    as someone had previously commented, cannot help thinking fallopian tubes and uterus

Share your thoughts