We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

AD Classics: High Museum of Art / Richard Meier & Partners Architects

Courtesy of richard meier & partners architects ©scott frances esto Courtesy of richard meier & partners architects ©scott frances esto AD Classics: High Museum of Art / Richard Meier & Partners Architects AD Classics: High Museum of Art / Richard Meier & Partners Architects

From the architect. The High Museum of Art is a major public building and art repository that responds to the typological and contextual aspects of the museum's program. The city of Atlanta's progressive building tradition, as well as its role as a developing cultural center, had a strong influence on the design.

Ground Floor, Courtesy of Richard Meier & Partners Architects
Ground Floor, Courtesy of Richard Meier & Partners Architects

The corner site, at the junction of Peachtree and Sixteenth streets about two miles from downtown Atlanta, places the museum at an important location for Atlanta's development and within a pedestrian-oriented neighborhood with good public transportation access. 

Second Floor, Courtesy of Richard Meier & Partners Architects
Second Floor, Courtesy of Richard Meier & Partners Architects

The parti consists of four quadrants with one carved out, to distinguish it from the other three; the missing quadrant becomes a monumental atrium, the lobby and the ceremonial center of the museum.

Courtesy of richard meier & partners architects ©scott frances esto
Courtesy of richard meier & partners architects ©scott frances esto

The extended ramp is a symbolic gesture reaching out to the street and city, and a foil to the interior ramp that is the building's chief formal and circulatory element. At the end of the ramp is the main entry and reception area, from which one passes into the four-story atrium.

Courtesy of richard meier & partners architects ©scott frances esto
Courtesy of richard meier & partners architects ©scott frances esto

The light-filled atrium space is inspired by, and a commentary on, the central space of the Guggenheim Museum. 

Wall Sections Auditorium, Courtesy of Richard Meier & Partners Architects
Wall Sections Auditorium, Courtesy of Richard Meier & Partners Architects

As in the Guggenheim, the ramp system mediates between the central space and the art itself. In the Guggenheim, however, the ramp doubles as a gallery; in Atlanta, the separation of circulation and gallery space allows the central space to govern the system of movement.

This separation also allows the atrium walls to have windows, which admit natural light and offer framed views of the city. 

The galleries are organized to provide multiple vistas as well as intimate and large-scale viewing to accommodate the diverse needs of the collection.

Light, whether direct or filtered, is a constant preoccupation throughout; apart from its functional aspect, light is a symbol of the museum's role as a place of aesthetic illumination and enlightened cultural values. 

The primary intention of the architecture is to encourage the discovery of these values, and to foster a contemplative appreciation of the museum's collection through spatial experience.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:Megan Sveiven. "AD Classics: High Museum of Art / Richard Meier & Partners Architects" 07 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/110019/ad-classics-high-museum-of-art-richard-meier-partners-architects/>