Faculty of Law, University of Sydney / FJMT

© Courtesy of

Architects: FJMT
Location: Sydney, Australia
Contractor: Baulderstone Pty Ltd
Project area: 32,000 sqm
Project year: 2009
Photographs: Andrew Chung, John Gollings. Courtesy of FJMT

© Courtesy of FJMT

The first university established in Sydney was, with great vision and ambition, thoughtfully sited on a distinct rise overlooking the city, placing learning and the investigation of knowledge above the city, above mammon. The Neo-Gothic sandstone towers and cloisters of the East Range and Great Hall, modelled on Oxford, reflected the ambition and aspirations of the settlement of Sydney.

But this vision and ambition was lost in the pragmatics of post-war development. The dialectical relationship of city and campus was obscured at the same time as the University’s public domain became a servant to the private motor vehicle.

© Courtesy of FJMT

The international competition for the New Law School was the most ambitious and significant development at the University since the great buildings of Edmund Blacket in the 1860s and Leslie Wilkinson in the 1920s. Architects selected to participate in this design competition included 3xNielsen (Denmark), Axel Schultes Architekten (Germany) in association with Stanisic Associates, Foster and Partners (UK) / Hassell Pty Ltd, Bligh Voller Nield, Donovan Hill / GHD / Wilson Architects, and Francis-Jones Morehen Thorp.

© Courtesy of FJMT

We interpreted this project as an opportunity to redefine and reinterpret the architectural dialectic between city and campus: to extend the public domain and create a new opening of the University to the community, parkland and city beyond, with the study of law balanced carefully at this edge; to transform a great turn-of-the-century campus, damaged by post war development, into a more open, welcoming environment reflecting contemporary social values and aspirations.

site plan

The complex and extensive programme for the project into podium and superstructures which allowed the creation of an extended public domain of lawns, terraces and plazas at the podium level, or Eastern Avenue level, the primary public artery of the campus. Within this solid podium are the library and teaching spaces accessed from the terraces and lit from above. Suspended above the podium are a series of superstructures that split and splinter the remaining programme into fragments that coalesce at moments of definition of the public domain.

These splintered forms are frozen or locked in position by three and metal elements and a spatial urban shaft.

A cubic glass atrium locks the fragments of the teaching form into spatial and urban alignment at the moment of primary vertical circulation.

© Courtesy of FJMT

A curvilinear profiled form of stainless steel penetrates the primary platform delineating the open space as a figure against the silent backdrop of the adjacent library stack, announcing the presence of the Law Library below as it draws in and reflects natural light. This library ‘light tower’ ventilates the spaces below, expelling warm stale air and naturally cooling the mass of the building as the evening temperatures drop via a ‘night flushing’ operation.

A louvered metal box extends the public circulation within the podium, reaching out towards the park in the form of a student lounge: a quiet suspended space over the green landscape, freezing the movement in a modest rectilinear moment.

section 01

The final and perhaps most significant locking of the splintered form is through the obscured spatial shaft of the campus, envisioned by Leslie Wilkinson, the University’s first Professor of Architecture, that runs from deep within the campus through built form and open space. It runs through the project and extends out and released into the park and city beyond to create a broad opening of the campus.

It is at this moment – where the wide public steps fold the ground of the podium to meet the park – that the splintered forms of the Law Faculty building are separate and connected only by a thin glass bridge, or window: the informal meeting place of students and teachers, suspended at this threshold of city and campus.

© Courtesy of FJMT

It is this openness and transparency that marks the new open entrance to the University, with the splintered form above extending wide like an open door or hand that gestures invitation.

The splintered forms of the Faculty building are raised up above the podium to create a broad horizontal extension and connection with the park and city, making visible again the topographical positioning of the University on a gentle contemplative rise above the city.

second level plan

The material of the splintered forms that define this edge and opening of the University are layers of glass and timber plywood louvers, suspended on fine stainless steel rods. These forms possess a kinetic grain that changes with the position of the sun and preferences of those behind the timber screens. The gentle curve of the plywood louver creates its own structural brace and rigidity while softening the daylight around its profile. The pairing of large louver above small allows a variation in light and shade, blocking the harsh glare and heat of the low eastern and western sun while preserving and directing views when seated within.

The ventilated triple-skin system of enclosure draws in and controls natural air circulating through and around the interior, tempering the environment to cool and heat as necessary. The varying grain of the timber screens and shades is overlaid with reflections of the park landscape and Neo-Gothic sandstone façades: a distilled reflection of the form, its means and its intent.

sketch

The project has also developed from a focus upon the process of learning – combining the structured and unstructured, the formal and informal, the expected and unexpected, and the physical with the virtual – all within an uplifting environment characterized by fresh air, comfort and natural light that seeks to both enable and inspire students.

Passive environmental solutions such as thermal mass, high performance glazing, thermal insulation, multi-skin facade systems, fixed and automatically adjusting shading systems, natural ventilation, night purging and the winter heating effect of the sun are augmented by mixed mode and displacement air conditioning systems, high efficiency lighting with individual control and occupancy sensors to reduce the energy impact of the building.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Faculty of Law, University of Sydney / FJMT" 14 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 20 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=109736>