Kodály Centre / Építész Stúdió

© Tamás Bujnovszky

Architects: Építész Stúdió
Location: Pecs,
Interior design: László (f) Rádóczy, Zsolt Tolnai – PÉCSÉPTERV
Landscape: Sándor Mohácsi, Borbála Gyüre – S73
Acoustics: Éva Arató, Anders Christian Gade, András Kotschy
Project area: 11,200 sqm
Project year: 2007-2010
Photographs: Tamás Bujnovszky

© Tamás Bujnovszky

There are two identities constituting the units of our world: inside and outside. Object and space. Extrovert and introvert. Active and passive. Community life and internal silence. The building that we can walk around, and the hall where music surrounds us. The building itself is vivid, moved by the dynamic symmetry of golden ratio. The hall itself is tranquillity filled by the symmetry of intellectual serenity.

It all derives from the mathematical basis of our world.

“Music that conveys universal truths itself, shows more direct connections with the physical and spiritual world order.

© Tamás Bujnovszky

There are two sequences appearing significant in the sythesis of our world. As demonstrated below, both begin with the number 1 and 2. In the first sequence, each number is multiplied by 2 to get the next one, while in the second sequence, each remaining number is the sum of the previous two.

Both sequences can be found in European music.

The first sequence is represented by the symmetry of classical music. It is filled by pursuit of balance.

© Tamás Bujnovszky

Not like in case of the second sequence. The Fibonacci-sequence is the most common presentation of golden ratio by integers. Golden ratio is usually called dynamic symmetry. Its most beautiful realisation in music is perhaps the 1st movement of Music for Strings, Percussions and Celeste by Bartók.

Golden ratio as a characteristic of the living world is perfectly efficient to express fight, struggle and tension of existence, just as balance to express the intellectual serenity. Bartók composed his most impressive pieces – Music, Sonata for Two Pianos – implying the sphere of golden ratio in the 1st movements, then principle of classic symmetry in the last movements.

section

The two systems relate to each other just like two worlds – more precisely, as two faces or sides of the same world. The first one applies balance as a guiding principle, the second one applies tension. They are connected in mutual presupposition and exclusion, they compose unity and contrast.”

The architectural characteristics of the concert hall are in close harmony with the common principles of design and musical composition. Dynamics and balance. Two sides of the same world.

The building elements: stone and wood. Hard and soft. Cold and warm. Age of myriads and centuries. Enduring and intimate. The ancientwhite stonesnail slowly embraces the concert hall lined with pure wood. As if we were listening to music inside a gigantic wooden shape or instrument.

© Tamás Bujnovszky

The opening of the concert hall means that a 200-years-dream is about to come true in the city’s musical development. Its essential artistic and professional aim, applying the principle of regionalism, is to introduce Pécs as the musical centre of the Southern Cultural Zone. As the residing orchestra, the Pannon Philharmonic Orchestra is going to determine the professional musical concept of the concert hall.

The existing traditional concerts gain new dimensions: having the opportunity to invite dominant guest artists who have not visited Pécs before because of infrastructural sanctiness, as well as to perform pieces that could not be staged in the previous venues. These are conditions for further advancement of the orchestra -and now all attainable by the concert hall.

© Tamás Bujnovszky

The new building include, in addition to a concert hall and a large rehearsal room, the offices of the Pannon Philharmonic and the Conference Centre, other rooms necessary for the operation of the orchestra (such as storerooms for sheet music and instruments), facilities serving the audience -café, bookstore, lounge, etc. – and several service premises.

The design competition was closed in the spring of 2007. The winning proposal was submitted by the Ltd. from Budapest. The archaeological explorations and licensing procedures were completed, construction work began in July 2009. The opening concert took place in December 2010.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Kodály Centre / Építész Stúdió" 04 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=107400>
  • http://architectureev.blogspot.com/ Jeffry Burchard

    It is quite nice the way that the bulk of the building’s services and admin. space is tucked toward the back (and away from the front plaza) via the coiling form. The first image of the plaza and the plans are exceptionally good, indicating both the desires for a low and smaller scale address to the plaza and its realization. The back is pretty “bad”, but I suppose that’s just the natural reaction to a good “front.” Can’t have it all.

  • http://www.littleoslo.com/eng/home/ littleoslo

    the capital is staying old while the rest of the country is changing so much, n i like the design of the hallway.

    • Nikoletta Smith

      The capital, Budapest is getting NEW, look at the Whale-building, Corvin…etc

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    I like this kind of dynamic architecture….

  • Delftse_student

    Why is this concert hall reminds me soooo much of Jean Nouvel’s Danish Radio concert hall?