CGV Gold Class Lounge / URBANTAINER

© Namgoong Sun

Architects: URBANTAINER
Location: ,
Project area: 253 sqm
Project year: 2010
Photographs: Namgoong Sun

© Namgoong Sun

CGV Yongsan Gold Class Lounge is the space to be provided to the CGV theater users. It is made of three different themed spaces that addresses specific needs to three different client targets. Cafe Zone is accessible to all incoming CGV theater users. Gold Zone is accessible to all the Gold Class clients. Private Zone is the celebrity and VIP space for publicity events and junkets. These three spaces are divided specifically according to the thematic materials used for each individual sapce. We emphasized our creative direction on to the exterior design.

elevation

Exterior design is the first thing that the CGV users notice as they climb up the escalator to get to the entrance of the theater which is where we wanted to deliver the most impactful space design concept for all too see. The former Yongsan CGV theater was initially designed when big multiplexes were in demand therefore materials such as neons and metals were mainly used to purvey the cinematic fantasy concept in a forceful style. Redesigning and replacing the circular structure on the exterior space which was connected to the previously existing ceiling was the main concern for us especially considering the given budget and the construction process schedule. We tried to maintain the former structure yet by incorporating the pattern and combination of finishing materials we were able to create the dynamic rhythm for the space.

© Namgoong Sun

This concept mirrors the vitality of Yongsang CGV which draws the most theatergoers out of all the CGV multiplexes in Seoul. By simplifying to the maximum the types of finishing materials used and designing the patterns through maintaining the former structure we were able to pertain the edginess and young energy of younger theatergoers who are the major clientele of CGV Yongsan. The exterior design is the crucial space where one can feel this concept of dynamic rhythm the most. The theatergoers who climb up the escalator can fully sense the tension of rhythm emanating from the pattern of finishing materials. Utilizing the vertical repetition of the pattern without destroying the wood material plays up the characteristics of the site.

floor plan

The atmosphere of the interior is that of a cozy cafe where we used the raw interior concrete block and UB block yet by applying the patterns from maintaining the structure of the finishing materials we were able to convey the feeling of liveliness. The furniture, furniture fabric, lighthing and interior decoration that are arranged have been processed simultaneously and have been carefully selected from the exclusive design product companies such as Zaisu Design Studio, Guillaume Delvigne, LUCIDIPEVERE and VISION 60.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "CGV Gold Class Lounge / URBANTAINER" 29 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=106530>
  • Nancy

    It’s fabulous space! I want to visit there.