We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Record House Revisited / David Jameson Architect

  • Architects: David Jameson Architect
  • Location: Owings Mills, Maryland, USA
  • Principal In Charge: David Jameson, FAIA
  • Project Architect: Christopher Cabacar
  • Contractor: The Ley Group
  • Clients: Greg and Lorena Andon
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Paul Warchol Photography

© Paul Warchol Photography © Paul Warchol Photography © Paul Warchol Photography © Paul Warchol Photography

From the architect. Four decades after their project was featured in the 1969 Record Houses issue of Architectural Record, the owners sold the house to a young couple. A condition of the sale was that the new owners would respect the character of the project, yet be able to revisit and alter the contained quality of the interior rooms to create a continuous living space visually connected to the woodland site.

© Paul Warchol Photography
© Paul Warchol Photography

An analysis of the existing structure revealed ordering devices through which the new work could be understood. A truss roof system allowed interior walls to be eradicated, yielding a condition of an unencumbered public and private pavilion linked together by a glass entry node. Floor to ceiling window apertures relating the pavilions could not be experienced within the original floor plan.

floor plan
floor plan

Registering the new work to the existing house is a conceptual allee of walnut casework. The casework weaves together and provides clarity to the various living areas. The quarter sawn casework and flat sawn flooring employ walnut in a Chiascuro manner, creating bold contrasts to the existing white painted brick walls and plaster ceiling. Corian casework elements are positioned as kitchen, mudroom, and bath objects, further juxtaposing a smoothness to the textural brick and plaster.

© Paul Warchol Photography
© Paul Warchol Photography

The purity of the original brick fireplace and skylight ring at the center of the house is exposed and left uninterrupted, allowing for additional connection to the site.

© Paul Warchol Photography
© Paul Warchol Photography
Cite:"Record House Revisited / David Jameson Architect" 23 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/105907/record-house-revisited-david-jameson-architect/>