We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

VALEO – VEC / GCP Arquitetos

  • Architects: GCP Arquitetos
  • Location: tatiba, SP – Brazil
  • Project Architects: Sergio Coelho and Mauricio Reverendo
  • Architectural Team: Adriana Oliveira; Daniel Mariano; Daniela Vaz; Edgar Pompeu; Lucas Verroni; Izabella Queiroz; Ricardo Segantini; Silvio Diarte; Thais Ramaglia; Ubirajara Jarbas; Agnaldo Amaral and Renata Bernardino
  • Overall Coordination And Sustainability: Alessandra Araújo
  • Architectural Coordination: Mauricio Reverendo
  • Site Supervision: Ubirajara Jarbas; Silvio Diarte
  • Area: 18200.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon

From the architect. The retrofit and extension project for the Valeo VEC plant intended to solve the industrial flows and layout upgrade, adjusting the industrial compound to the current demands, but also preparing the production infrastructure to the future market growth.

site plan
site plan

Apart from the production matter, one of the key retrofit design aspects is the solution of internal environment comfort problems at the existing buildings.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Due to this challenge, studies of thermal comfort, natural lighting and energy efficiency guided the solutions adopted for better integration between the climate and architecture

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The architectural design considers the new or retrofitted buildings as landmarks, presenting to the community, the Valeo’s commitment to the environment and high standards of design and technology.

landscaping
landscaping

The use of natural ventilation and lighting, as well as the effect of water pounds and vegetation at the covered square transparent façade, where the meeting rooms are located, summarizes to the visitor the project overall party: eco efficiency, high standard aesthetic quality and sustainable design.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The new administration building faces the River Atibaia, where a special landscape design plan recovers the magnificence of the natural bank’s forest.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"VALEO – VEC / GCP Arquitetos" 22 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/105191/valeo-%25e2%2580%2593-vec-gcp-arquitetos/>