ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Coates Design
  6. 2010
  7. Ellis Residence / Coates Design

Ellis Residence / Coates Design

  • 01:00 - 16 January, 2011
Ellis Residence / Coates Design
Ellis Residence / Coates Design, © Roger Turk/Northlight Photography
© Roger Turk/Northlight Photography

© Roger Turk/Northlight Photography © Roger Turk/Northlight Photography © Roger Turk/Northlight Photography © Roger Turk/Northlight Photography +14

  • Architects

  • Location

    Bainbridge Island, WA, United States
  • Interior Designer

    All in the Details
  • Landscape Architect

    Outdoor Studio
  • Structural Engineering

    Quantum Consulting Engineers
  • Mechanical Engineer

    Sound Mechanical
  • General Contractor

    Smallwood Design and Construction
  • Area

    2560.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

From the architect. Perched high upon Yeomalt Bluff, the Ellis Residence enjoys a commanding 180-degree view of Puget Sound and the Seattle skyline. The owners requested that the residence be sustainable, and the resulting design by Coates Design is the first LEED Platinum home outside the city of Seattle.  Follow the break for more photographs and drawings.

© Roger Turk/Northlight Photography
© Roger Turk/Northlight Photography

The owners had a special goal in mind when they decided to build a sustainable home in the beautiful surroundings of Bainbridge Island, WA. The owners' goal was two-fold: they wanted to prove that sustainability can be achieved without compromising a modern aesthetic design and they wanted to motivate others to follow suit.

Site Plan
Site Plan

The design limits its impact on the environment with a multitude of sustainable practices. Through implementation of geothermal, photovoltaic, solar hot water, and advanced heat-recovery technologies this home has succeeded in reducing the energy consumption by more than 70% compared to a typical home construction. The home also makes use of rain water cisterns for irrigation of native landscaping and a vegetated roof. The project’s ecologically small footprint was not just constrained to the construction of the new house. Rather than demolishing the existing structure on the site, the team deconstructed, it effectively diverting 98% of its material from the landfill.

© Roger Turk/Northlight Photography
© Roger Turk/Northlight Photography

The home features intimate multi-use spaces that frame exceptional views of Seattle across Puget Sound. The view is best seen from the dining/living room’s large expanse of glass windows and doors that open out to a concrete patio. Another great location to capture the vistas beyond is the sunken concrete tub in the master bath and on the accessible vegetated roof. The anticipation of the owners, Ed and Joanne’s unique goal encompassed a 3 year process. This is a small price to pay when your home is a model of sustainability. Ed states it best when he describes the first morning in their home. “When I saw the sunrise with the skyline of Seattle as a backdrop the whole process was all worth it…”

Plans
Plans
Cite: "Ellis Residence / Coates Design" 16 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/104077/ellis-residence-coates-design/>
© Roger Turk/Northlight Photography

Ellis住宅 / Coates Design