We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Green Hill / Tengiz Alaverdashvili

Courtesy Tengiz Alaverdashvili
Courtesy Tengiz Alaverdashvili

Lappset Group Oy has awarded the first prize of their international design competition for 3 Generations to Tengiz Alaverdashvili’s proposal “Green Hill”. His simplistic approach to a multi-generational, universal park space created a design that relies solely on its users for program, allowing for a inviting, relaxing atmosphere. Additional images and the architects description after the break.

CONCEPT The aim of the proposal is to create a universal place where all the three generations would feel comfortable. It should be a place where all the three generations would feel comfortable. It should be a place that everyone will like, the space where they can communicate with each other. where one can play and have fun and the other one can just relax, watch others play and even join them project consists of three conceptual elements: “green hill”, “circular stair-bench” and “street lamp forest”.

Courtesy Tengiz Alaverdashvili
Courtesy Tengiz Alaverdashvili

Green hill – you can walk around it, climb over it, lie on a top, and just feel the nature. Nature is the place where everyone of every age feels comfortable, relaxed, healthy, joyful etc. This proposal offers everybody to get closer to the nature. Circular stair-bench – It goes around the hill and consists of concrete structure and modular wooden elements. While older people can sit on it, younger ones can lie on wooden bench and kids can even climb and run on the stairs, jump from there etc. Street lamp forest – It serves for lighting, but also it is used as a part of a playground. Random arrangement of posts imitates trees in the forest. Children can run between these metal trees trying to catch each other, young couples can lean against the post to give each other a kiss in a romantic evening under the soft lighting of the street lamp. Playground can be used successfully according to its concept on every season of the year.

Courtesy Tengiz Alaverdashvili
Courtesy Tengiz Alaverdashvili

JURY REPORT: The jury selected the entry “Green Hill” by Tengiz Alaverdashvili from Tbilisi, Georgia, as winner of the first prize. The jury pointed out that his work is simple and inviting landscape and at the same time pure. It has a relaxing atmosphere, easy to have social contacts – a meeting place for 3G. It also allows free play and gives opportunities for free play. It is suitable for several surroundings and for different seasons. The element of lightning is also a playful element at the same time. Competition Website HERE

Courtesy Tengiz Alaverdashvili
Courtesy Tengiz Alaverdashvili
Cite:Hank Jarz. "Green Hill / Tengiz Alaverdashvili" 15 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/103576/green-hill-tengiz-alaverdashvili/>