the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Tihany Design

Tihany Design

Unique Scaffolding System is Lifted into Place for Olson Kundig's Space Needle Renovation

16:20 - 12 October, 2017
Unique Scaffolding System is Lifted into Place for Olson Kundig's Space Needle Renovation, Courtesy of Space Needle / Century Project
Courtesy of Space Needle / Century Project

Construction has begun on the Olson Kundig-led $100 million renovation of Seattle’s most iconic structure, the Space Needle.

With work taking place 500 feet above the ground, the project demanded a unique alternative to traditional scaffolding: a 28,000 pound platform surrounding the tower that was hoisted to a position just below the observation Tophouse.

New drone footage shows how this platform, manufactured by scaffolding company Safway, was constructed at 100 feet above the ground, and then lifted into place and secured. According to Century Project, the structure represents “one of the largest lifts of Safway scaffold ever completed and it’s one of the company’s biggest scaffolds in circumference.”

Seattle's Space Needle to Undergo $100 Million Minimalist Renovation by Olson Kundig

12:30 - 15 June, 2017
Seattle's Space Needle to Undergo $100 Million Minimalist Renovation by Olson Kundig, Outer Open-Air Observation Deck (after). Image © Olson Kundig
Outer Open-Air Observation Deck (after). Image © Olson Kundig

One of the world’s most recognizable landmarks, the Seattle Space Needle, is set to undergo a $100 million renovation project focused on the structure’s preservation and the enhancement of the visitor experience by opening up spaces to dramatically improved views.

Designed by Olson Kundig with interiors by Tihany Design, the scheme will intensify the Observation Deck experience through the addition of floor-to-ceiling glass on both the interior and exterior spaces, creating unobstructed 360 degree views of the Puget Sound and Seattle skyline . The renovation will also reimagine the Needle’s restaurant level by featuring a “first-of-its-kind” rotating glass floor to offer never-before-seen downward views of the structure.

Cross-Section of the Tophouse to show Observation Deck Renovations. Image © Olson Kundig View from the Interior Observation Deck (after). Image © Olson Kundig Interior Observation Deck (after). Image © Olson Kundig Tophouse of the Space Needle (after). Image © Olson Kundig + 16