1. ArchDaily
  2. nottingham

nottingham: The Latest Architecture and News

Heatherwick Studio Reveals Plans for the Redesign of Nottingham City Centre

Heatherick Studio has revealed the redevelopment plan for Nottingham city centre, a vision that establishes a new green core, reshapes the former shopping centre at the heart of the site, and highlights the area’s touristic potential. Centred around an ample new green area enabling citizens to connect with nature, the project proposes new social spaces, commercial, mixed-use and residential buildings while establishing street connections around the city centre. The initiative represents an expansive vision for redefining the city centre and its programming amidst the evolution of retail towards online shopping and in response to the impact of the pandemic.

Heatherwick Studio Reveals Plans for the Redesign of Nottingham City Centre - Image 1 of 4Heatherwick Studio Reveals Plans for the Redesign of Nottingham City Centre - Image 2 of 4Heatherwick Studio Reveals Plans for the Redesign of Nottingham City Centre - Image 3 of 4Heatherwick Studio Reveals Plans for the Redesign of Nottingham City Centre - Image 4 of 4+ 21

Teaching and Learning Building / Make Architects

Teaching and Learning Building / Make Architects - Sustainability, ChairTeaching and Learning Building / Make Architects - Sustainability, Facade, Door, Handrail, Stairs, ChairTeaching and Learning Building / Make Architects - Sustainability, Door, Table, ChairTeaching and Learning Building / Make Architects - Sustainability, Facade, Door+ 33

  • Architects: Make Architects
  • Area Area of this architecture project Area :  6200
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018

A "Hairy" Facade Conceals a Beautiful, Calm and Serene Workspace Dedicated to Focus

“Hairy” isn’t typically a term used to describe architecture. However, a “hairy” exterior is perhaps the defining characteristic of this micro-office by 2hD Architecture Workshop in the UK—the outer facades are entirely clad in natural coco-fiber broom heads.

The details and junctions of the broom heads are largely concealed as to let the broom bristles interlock, providing a continuous and visually diffuse surface. This hides any clue as to what is occurring on the interior—the structure existing merely as an object of intrigue.

A "Hairy" Facade Conceals a Beautiful, Calm and Serene Workspace Dedicated to Focus - Image 1 of 4A "Hairy" Facade Conceals a Beautiful, Calm and Serene Workspace Dedicated to Focus - Image 2 of 4A "Hairy" Facade Conceals a Beautiful, Calm and Serene Workspace Dedicated to Focus - Image 3 of 4A "Hairy" Facade Conceals a Beautiful, Calm and Serene Workspace Dedicated to Focus - Image 4 of 4+ 23

Trent Bank Proposal / Eric Chancellor, Christopher Matthews, Jordan Lloyd

Trent Bank Proposal / Eric Chancellor, Christopher Matthews, Jordan Lloyd - Image 8 of 4
Courtesy of Eric Chancellor, Christopher Matthews, Jordan Lloyd

Recently shortlisted into the top 8 for the UK sector and awarded a commendation for its creative and imaginative solution to housing in the UK, the Trent Bank proposal is a design-led framework that centers on self-provision as a sustainable development and procurement model for new neighborhoods. As a competition entry for the Isover Multi-Comfort House and designed by Eric Chancellor, Jordan Lloyd, and Chris Matthews, The development allows for a low density, but high intensity program of start-up businesses and community amenities, with transient commercial use – taking advantage of a piece of planning legislation called a Local Development Order (LDO). More images and architects’ description after the break.

Isover Multi-Comfort House Proposal / Evgeni Leonov Architects

Isover Multi-Comfort House Proposal / Evgeni Leonov Architects - Image 6 of 4
Courtesy of Evgeni Leonov Architects

With a challenge of creating regeneration and community development in Trent Basin, Nottingham, UK, which meets passive house requirements, the first stage winning proposal for Isover Multi-Comfort House competition focuses on the minimization of the A/V ratio of the building. Designed by Evgeni Leonov Architects, the egg shape is used as inspiration to this project since the egg is known as one of the most energy-efficient forms of nature. More images and architects’ description after the break.

Maggie’s Nottingham / CZWG Architects

Maggie’s Nottingham / CZWG Architects - Rehabilitation Center, Stairs, HandrailMaggie’s Nottingham / CZWG Architects - Rehabilitation Center, Garden, Facade, ArchMaggie’s Nottingham / CZWG Architects - Rehabilitation Center, Kitchen, Beam, Door, Facade, Table, Countertop, Sink, ChairMaggie’s Nottingham / CZWG Architects - Rehabilitation Center, Facade, Door, Arch, Chair, Table+ 18

  • Architects: CZWG Architects
  • Area Area of this architecture project Area :  360
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2011

The University of Nottingham - Jubilee Campus Extension / Make Architects

The University of Nottingham - Jubilee Campus Extension / Make Architects - University, FacadeThe University of Nottingham - Jubilee Campus Extension / Make Architects - UniversityThe University of Nottingham - Jubilee Campus Extension / Make Architects - University, FacadeThe University of Nottingham - Jubilee Campus Extension / Make Architects - University, Stairs, Handrail+ 11

  • Architects: Make Architects
  • Area Area of this architecture project Area :  12000
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2008