the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Galerie Emmanuel Perrotin / Oppenheim Architecture + Design

Galerie Emmanuel Perrotin / Oppenheim Architecture + Design

Galerie Emmanuel Perrotin / Oppenheim Architecture + Design
rendering
rendering

The Galerie Emmanuel Perrotin located in Miami’s Design District is an extension of a predominant Paris gallery. The renovation and addition by Oppenheim Architecture + DesignThe Miami gallery is an extension of a predominant Paris gallery. The design intention was to maintain the buildings original 1950s character, maximizing exhibition space, while simultaneously integrating the mechanical systems in an inconspicuous manner. The gallery will serve not only as an exhibition space but also as a residence for the gallery owner and as a living space for visiting artists. Photographs, and drawings along wiht a further description about the Galerie following the break.

© Ken Hayden © Ken Hayden © Ken Hayden © Ken Hayden + 18

Architects: Oppenheim Architecture + Design Location: Design District, Miami, Florida Project Team: Chad Oppenheim, Juan Calvo, Leslie Abraham, and Carolina Jaimes Client: G.E.P. LLC Landscape Architect: Rosenberg Design Consultants: Vidal and Associates, Cornerstone Engineering General Contractor: Jack Green Project Area: 14,000 sqf renovation and 3,000 sqf addition Project Year: 2006 (renovation) Renderings: Oppenheim Architecture + Design Photos: Ken Hayden

Exposed t-beams, a curvaceous mosaic stair, and original terrazzo floors set the backdrop for the new gallery space. The fully tiled façade with exposed post and beam structure, clerestory lighting and soaring 11’-0” high glass creates subtle natural lighting ideal for viewing of art. The original structure, built in 1959, was a warehouse for wholesale material. The existing double height spaces originally designed to allow entrance of delivery trucks now create huge expansive walls for the display of artwork.

© Ken Hayden
© Ken Hayden

Three volumes, which cantilever and appear to defy gravity create unobstructed spaces devoid of structure creating clear spaces ideal for the viewing of art which recall the original structure. The 3 volumes represent programmatic diversities transforming from public to private. The adjacent loading dock will be magically transformed to a lush tropical garden. An infinity edge pool passes under the new pool pavilion which gives the impression that the new structure is suspended on water.

rendering
rendering

rendering
rendering

View the complete gallery

About this author
Cite: Kelly Minner. "Galerie Emmanuel Perrotin / Oppenheim Architecture + Design" 11 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/87521/galerie-emmanuel-perrotin-oppenheim-architecture-design/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.