the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Malmö Cultural Centre / Schmidt Hammer Lassen Architects

Malmö Cultural Centre / Schmidt Hammer Lassen Architects

Malmö Cultural Centre / Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects has won the competition to design a 54,000m2 concert, congress and hotel complex in Malmö, Sweden. The competition, where Snøhetta, Baumschlager Eberle and Daniel Libeskind participated, also included the development of additionally 35,000m2 for housing and commercial use. This is the second competition won by schmidt hammer lassen architects in the southern part of Sweden in 2010.

The new building complex is situated on Universitetsholmen in Malmö. The building consists of a composition of cubic volumes that are mutually twisted and given different sizes to meet the directions and building heights of the surrounding city. The facades are designed with a homogeneous expression to make the composition appear as one architectonic sculpture.

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

”The idea is to create a ‘house of the city’ that incorporates the architectonic expressions of Malmö – a building that will contribute to the existing urban life,” said partner at schmidt hammer lassen architects Kim Holst Jensen, and he added, “The context has inspired our choice of materials, colours and the various sizes of the building volumes, yet the building design in itself points to the future.”

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

The main entrance is found at the northern part of the building, with a classic loggia-motif* facing the plaza in front. From the south you enter the building directly from the promenade that runs along the canal. The different functions in the building are organised like separate elements – as a little city. Here, the lobby becomes the street that runs through the whole ground floor plan and ties everything together. Like the medieval cities, with curved and narrow streets, organised around plazas and squares, the lobby is designed to form small gathering places and recesses where it is possible to stop, sit and enjoy the view to the canal and the park.

”We have created a building that has a precisely shaped expression towards its surroundings to support the idea of ‘a city in the city’. As a contrast, the part of the building that faces the park and the canal is shaped more openly and organic. It is important for us to keep the ground floor open to the public, and to give the people from the city the possibility to stroll through the building if they are going to a concert, a conference, to the café or just want to make a shortcut,” said associate partner, and head of the Copenhagen office at schmidt hammer lassen architects, Kristian Ahlmark.

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

From the inside, the three volumes that hold the large symphony hall, the flexible hall and the conference hall, will stand as clearly defined elements. The building shapes appear as a three dimensional composition in laminated wood with warm, red colours.

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

The new cultural centre becomes an open, expressive and dynamic building that is manifold in both its activities and its architecture. The point of departure for the building design is the modern Scandinavian architectural tradition with the clear functional organisation and the accessible and open ground floor lay-out. The building becomes the focal point and a landmark for Malmö – a place where the spirit of the city, the diversity and the intimacy is given an architectonic expression.

Facts:

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

Client: Skanska Sverige AB Area: Concert, congress and hotel: 54,000m2 / Housing and commercial use: 35,000m2 Competition: 2010, International property development competition Status: Won, Completion 2010-2014 Landscape architect: SLA Contractor: Skanska Sverige AB Other collaborators: Akustikon

See more:

Articles
Cite: Nico Saieh. "Malmö Cultural Centre / Schmidt Hammer Lassen Architects" 05 May 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/58843/malmo-cultural-centre-schmidt-hammer-lassen-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments