the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Competitions
  3. MOBO Streamlines Public Access to Cartagena's UNESCO-Protected Fortress Wall

MOBO Streamlines Public Access to Cartagena's UNESCO-Protected Fortress Wall

MOBO Streamlines Public Access to Cartagena's UNESCO-Protected Fortress Wall
MOBO Streamlines Public Access to Cartagena's UNESCO-Protected Fortress Wall , La Media Luna. Image © M.O.N.O.M.O.
La Media Luna. Image © M.O.N.O.M.O.

MOBO Architects has won a competition to refurbish the vertical and horizontal access structures of the UNESCO protected fortresses that surround Cartagena's colonial walled city. With an aim to create a walking tour through the bastions and walls that is both safe and pleasant, MOBO’s winning proposal offers a series of urban interventions that will unify the existing disparate structures and create a continuous pathway for pedestrians and cyclists. This, as MOBO describes, will “completely restructure the way that the citizens and visitors use not only the wall, but also the spaces in the city.”

Torre del Reloj. Image © M.O.N.O.M.O. Calle Venezuela. Image © M.O.N.O.M.O. Santa Catalina. Image © M.O.N.O.M.O. Baluarte Reducto. Image © M.O.N.O.M.O. + 22

Torre del Reloj. Image © M.O.N.O.M.O.
Torre del Reloj. Image © M.O.N.O.M.O.

From the architects: The project aims to respect the existing fortress while bringing new experiences, making people part of it and offering a new way of interaction with the city. This is achieved through the creation of new structures and the adaptation of existing spaces towards the new system of spaces, integrating the urban landscape both visually and physically. The traffic management at certain points of the project is adjusted in such way that the priority of movement is given to pedestrians and cyclists throughout the whole intervention.

Masterplan. Image © MOBO Architects
Masterplan. Image © MOBO Architects

Having such a large area of intervention, we considered that each of the designed areas has to be different, customized according to historical context, use of space, urban setting. However, to unify the areas together into a singular flowing path-pedestrian link strategy, we used a catalog of elements that are repeated in each of the areas. Those are the materials, railing systems, balustrades, stairs, modular systems. The materials used through-out the project are: corten steel , white concrete  and wood.

Torre del Reloj. Image © M.O.N.O.M.O.
Torre del Reloj. Image © M.O.N.O.M.O.

Corten steel is in the main structural material used in elements such as walkways, stairs, ramps or handrails. It helps to enforce the contrast between the existing and new, allows visitor to appreciate and understand the original structures. The white concrete, which is used in flooring surfaces and information points, aims to integrate the new intervention with the wall, acting as a mimicry of existing in the wall limestone, but with enhanced structural, lifespan and performance parameters. Finally the wood is mainly used in walkways and some bastion’s floors. The use of this material brings warmth to the fortress creating a user-friendly environment.

Baluarte Reducto. Image © M.O.N.O.M.O.
Baluarte Reducto. Image © M.O.N.O.M.O.

“El Reducto” bastion provides one of the most important and large interventions in the project in terms of accessibility and landscape. The existing ramp is replaced with a new Corten steel access, attached to a white concrete structure that works as ramp and viewpoint. Its shape becomes a metaphor that recalls the way in which the cannon rests in the gun emplacement part of the wall. Also, the viewpoint works in its lower part as an information point office while the whole new structure emphasizes the image of the old wall destroyed in 1904. 

Baluarte Reducto Plan. Image © MOBO Architects
Baluarte Reducto Plan. Image © MOBO Architects

The view from this point strikes towards the new landscape in this area. All the existing parking facing the waterfront is relocated to three decked two-story car parking, giving the whole area to the new green park with differentiated landscaping environments. Both the guests of the city and the citizens can now enjoy this part of the city, improve the visual connections and pedestrian quality.

Calle Venezuela. Image © M.O.N.O.M.O.
Calle Venezuela. Image © M.O.N.O.M.O.

As part of landscaping design, the footprint of the old destroyed part of the wall is used as a water canal, guiding people along the historical edge of the city. The landscape pattern in the ground level creates a subtle connection with the urban grid inside the city, and at the same time allows the flow of water from the inside of the city, through the main wall-canal, towards the sea.

La Media Luna Plan. Image © MOBO Architects
La Media Luna Plan. Image © MOBO Architects

The link in between the Santa Teresa and Santa Bárbara bastion located in “La Puerta de la Media Luna” is one of the most difficult and chaotic parts in the project, due to the high traffic volume and our aim to give priority to pedestrians. We propose a platform that connects both of the bastions between each other, creating a very interesting space with visual connections to the Castle of San Felipe de Barajas and the rest of the city. Other parts of the proposed design can be still followed throughout the gallery, but will be amended in the Second Stage of the design according to the Jury's comments

Santa Catalina. Image © M.O.N.O.M.O.
Santa Catalina. Image © M.O.N.O.M.O.
  • Competition

    Concurso público de anteproyecto arquitectónico para el diseño de enlacespeatonales en las murallas de Cartagena de Indias
  • Award

    First Prize
  • Architects

  • Location

    Cartagena, Bolívar, Colombia
  • Design Team

    Anna Kulik, Giorgio Badalacchi, Ana Salazar, Regina Mirzoyantz
  • Area

    2000.0 sqm
  • Photographs

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: Karissa Rosenfield. "MOBO Streamlines Public Access to Cartagena's UNESCO-Protected Fortress Wall " 02 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/583646/mobo-to-streamline-public-access-to-cartagena-s-unesco-protected-fortress-wall/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments