the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Competitions & Opportunities
  3. Crone Partners Rethink the Community Center in Rhodes

Crone Partners Rethink the Community Center in Rhodes

Crone Partners Rethink the Community Center in Rhodes
Crone Partners Rethink the Community Center in Rhodes, Overview. Image Courtesy of Crone Partners
Overview. Image Courtesy of Crone Partners

Australian practice Crone Partners has recently won a competition to design a new community precinct in Rhodes, New South Wales. Starting with the intention to rethink the traditional community building and civic space typology, Crone Partner's winning design features clusters of spaces with programs subdividing by size and demands. In moving away from traditional public buildings, which are "characterised by [their] scale, elaborate and sometimes extravagant aesthetic", their proposal was no longer "constrained by a singular form".

Section
Section
Overview. Image Courtesy of Crone Partners
Overview. Image Courtesy of Crone Partners

In a separated spatial design "the programs can be semi-autonomous modules, given dynamic freedom to adapt to the context." According to the architects, "by separating the programs we begin to differentiate the public space creating a hierarchy of spaces within the larger public realm. This differentiation of space allows for multiple modes of pace and activity to occur within the public realm, creating a more active space in a burgeoning population."

Diagrams. Image Courtesy of Crone Partners
Diagrams. Image Courtesy of Crone Partners
Diagrams. Image Courtesy of Crone Partners
Diagrams. Image Courtesy of Crone Partners

"The community precinct is separated into four buildings. The e-resource centre and multipurpose function space forms the main axis with the café/restaurant adjacent to the water in order to maximize views. Multipurpose meeting rooms help form an entrance zone off the main road. The precinct stretches to occupy the site and to form an intimate alcove within the heart of the proposal. The proposal creates a series of distinct and intimate landscape themes rather than one large public space."

  • Competition

    Rhodes Community Precinct
  • Award

    First Place
  • Architects

  • Location

    Rhodes NSW, Australia
  • Design Team

    Niall Durney, Ashley Dennis, Thomas Chan
  • Client

    Canada Bay Council
  • Landscape Architects

    Urbis
  • Structural Engineer

    TTW
  • Public Art

    UAP
  • Area

    1800.0 sqm
  • Project Year

    2013

References: Crone Partners

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this author
Cite: James Taylor-Foster. "Crone Partners Rethink the Community Center in Rhodes" 01 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/470878/crone-partners-rethink-the-community-centre-in-rhodes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.