the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Parkhill Competition Winning Proposal / Nice Architects

Parkhill Competition Winning Proposal / Nice Architects

Parkhill Competition Winning Proposal / Nice Architects
Courtesy of Nice Architects
Courtesy of Nice Architects

Located on the former site on an old outdoor amphitheatre in Bratislava, Slovakia, the proposal for the housing and mixed use development, which won the first prize in the Parkhill competition, offers spectacular views and close proximity to one of the city’s oldest parks. Designed by Nice Architects, their challenge on the 52,000 m2 site was to create intensive residential development with public services located in the lower part of the site. The final composition of the buildings becomes a small reminiscence of the former amphitheatre. More images and architects’ description after the break.

Imagine former site of old outdoor amphitheatre virtually unsuitable for residential development. Terrain too steep for comfortable traffic, sloping northward preventing proper insulation. This site happened to be a stage of most recent urban design/ architectural competition in Slovak republic. One of the requirements was to preserve V-shaped Chestnut garden leaving the rest of the site for further development.

Courtesy of Nice Architects
Courtesy of Nice Architects

We distributed the proposed volume along the edges of the site. It helped to solve insulation problem and gave us opportunity to place underground garages along the edge of the site leaving heart of the zone for grandiose and green public space connected with adjacent Chestnut garden.

view to the park
view to the park

Residential houses were designed essentially as rowhouses with flexible floor plan and set of various facades. Inspiration for them can be traced to modern villas from the 30′s and 50′s present in the neighborhood. This idea helped to create architecture characterized human scale, local connection and variety of public spaces.

central square
central square

Architects: Nice Architects Location: Budkova Cesta, Bratislava, Slovakia Team: Tomáš Žáček, Soňa Pohlová, Igor Žáček + 2ka landscape architects Project Phase: Open urban design/architectural competition – winner Date: November 2012

View the complete gallery

See more:

Articles
Cite: Alison Furuto. "Parkhill Competition Winning Proposal / Nice Architects" 12 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/317440/parkhill-competition-winning-proposal-nice-architects/> ISSN 0719-8884